I Balkan se bori protiv terorizma

Izvor: B92, 10.Jan.2015, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Balkan se bori protiv terorizma

Države Zapadnog Balkana su uključene u bitku protiv islamskog terorizma.

Specijalizovane službe regiona će biti svakako partneri policijama i pravosuđu članica Evropske unije koje hitno rade na objedinjavanju i novom bezbednosnom planu za suzbijanje i dalje velike pretnje džihadista u Evropi.

To je rečeno agenciji Beta u evropskim diplomatskim izvorima uoči sutrašnjeg sastanka u Parizu ministara unutrašnjih poslova članica EU i čelnika Evropske komisije s >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ciljem da se usvoje novi hitni koraci za suzbijanje islamskog terorizma, uz jačanje unutrašnje evropske i međunarodne saradnje.

Ključni zahtev je jačanje povezanosti svih službi koje se bore protiv terorizma, znatno veća uloga policijske agencije Europol, mnogo bolja razmena obaveštajnih podataka, sprečavanje džihadističke propaganda na internet, kao i revizija pravila Šengena, prostora za slobodno kretanje bez granica unutar EU, s ciljem da se što je više moguće spreči "propustljivost evropskih granica".

Visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federika Mogerini je zatražila da se takođe hitno usvoji mehanizam za dostavljanje službama bezbednosti podataka o osobama koji avionom odlaze i dolaze u Evropsku uniju, o čemu će hitno u ponedeljak raspravljati Evropski parlament.

Šef britanske kontraobaveštajne službe MI5 Endrju Parker je saopštio da teroristička islamska organizacija Al kaida planira nove napade u zapadnim zemljama.

U Parizu će sutra više vođa zemalja EU učestvovati u maršu za odbranu vrednosti slobode, ravnopravnosti i vladavine prava Francuske Republike od nasrtaja divljačkog terorizma.

Saradnja bezbednosnih i obaveštajnih službi EU sa Zapadnim Balkanom je ojačana naročito posle sastanka visokih funkcionera EU i država Zapadnog Balkana u maju 2013. u Sloveniji, a na traženje belgijske policije srpska policija je u autobusu u Srbiji uhapsila jednog belgijskog državljanina koji je krenuo u rat na strani islamista u Siriji i Iraku.

Šef britanske kontraobaveštajne službe Parker je upozorio da pored mreža Al kaide i tzv. "Islamske država Iraka i Sirije" veliku opasnost, kao što je pokazao pokolj novinara u redakciji "Šarlija ebdoa" u Parizu, predstavljaju "usamljeni vukovi" džihadista, koje je jako teško stalno pratiti i sprečiti, zato što najčešće deluju improvizovano, bez posebnog plana.

Vinovnici ubistva novinara "Ssarlija ebdoa", braća Kuaši su bili na "crnom spisku" američkih obaveštajnih službi, uključujući zabranu putovanja u SAD, ali, iako su Amerikanci o njima dali podatke francuskoj policiji, ovi islamski teroristi su mogli da putuju iz i vraćaju se u Evropu, uključujući boravak Saida Kuašija i obuku u kampu Al kaide u Jemenu 2011.

Američka TIDE baza podataka o teroristima sadrži million i sto hiljada imena opasnih lica, uključujući Evropljane i izvestan broj državljana zemalja Zapadnog Balkana.

Evropski vođi i ministri unutrašnjih poslova Evropske unije i njihove američke kolege iz resora policije i pravde će sutra u Parizu učestvovati u velikoj povorci, kao i na sastancima kako bi utvrdili šta može odmah biti učinjeno da "slome opšti izazov terorista s kojim se mogu uhvatiti u koštac jedino zajednički Evropska unija i svi izvan nje", kako je izjavio francuski ministar policije Bernar Kaznev.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.