I Angry Birds pomagale špijunima

Izvor: B92, 28.Jan.2014, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Angry Birds pomagale špijunima

Dokumenta koja je obelodanio bivši službenik Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Edvard Snouden, ukazuju da špijunske agencije imaju moćnog saveznika u popularnoj igrici Angry Birds, kao i drugim aplikacijama za "pametne telefone" širom sveta.

Američka Nacionalna bezbednosna agencija i britanska GCHQ dobijaju mnogo ličnih podataka preko aplikacija za igrice, mape i društvene mreže, uobičajenih na "pametnim telefonima" koje poseduje milijardu ljudi, pokazuju dokumenta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja su objavili New York Times, Guardian i ProPublica.

Na taj način prikupljaju se podaci o lokaciji korisnika, polu, pa čak i političkoj naklonjenosti ili seksulanoj orijentaciji, prenela je agencija AP.

Najupečatljiviji primer za to je "zarazna" Angry Birds, igrica u kojoj se ljute ptičice bore protiv prasića i koja je preuzeta 1,7 milijardu puta širom sveta.

Times je preneo da se u jednom izveštaju britanske obaveštajne službe iz 2012. godine navodi na koji način mogu da se "izvuku" informacije iz telefona, na koje je instalirana ova igrica, koje imaju operativni sistem Android.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

I Angry Birds pomagale špijunima

Izvor: B92, 28.Jan.2014

Dokumenta koja je obelodanio bivši službenik Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Edvard Snouden, ukazuju da špijunske agencije imaju moćnog saveznika u popularnoj igrici Angry Birds, kao i drugim aplikacijama za "pametne telefone" širom sveta...Američka Nacionalna bezbednosna agencija i britanska...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.