Huti zatražili pomoć u Rusiji: Treba nam pritisak na SAD i Izrael da okončaju rat

Izvor: B92, 26.Jan.2024, 14:41

Huti zatražili pomoć u Rusiji: Treba nam pritisak na SAD i Izrael da okončaju rat

Portparol Hutua Mohamed Abdulsalam sastao se sa specijalnim izaslanikom ruskog predsednika za Bliski istok i Afriku Mihailom Bogdanovim.

Portparol Huta Abdulsalam sastao se, tokom retke posete Moskvi, kao šef delegacije grupe, sa zamenikom ruskog ministra spoljnih poslova Mihailom Bogdanovim kako bi razgovarao o izraelskom ratu u opkoljenoj Gazi.

Abdulsalam je rekao da je na sastanku sa Bogdanovim razgovarano o američkim i britanskim udarima na Jemen, potvrdivši da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je hitnije da SAD "zaustave agresiju na pojas Gaze i tamo isporuče humanitarnu pomoć nego da militarizuju Crveno more."

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je u međuvremenu "najoštrije osudilo” udare SAD i Britanije tokom razgovora sa Hutima, rekavši da su "sposobni da destabilizuju situaciju na regionalnom nivou”.

Huti su od sredine novembra započeli napade na, kako kažu, brodove povezane sa Izraelom koji prelaze Crveno more u pokušaju da izvrše pritisak na Izrael da prekine svoju brutalnu opsadu i rat Gaze, ugrožavajući trgovinu kroz komercijalno vitalnu rutu.

Poslednjih godina Rusija pokušava da ojača svoju poziciju na Bliskom istoku i ima sve veće veze sa Iranom, glavnim podržavaocem Huta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.