Huti udaraju i na Iran? Napali brod

Izvor: B92, 12.Feb.2024, 18:17

Huti udaraju i na Iran? Napali brod

Huti iz Jemena, koji su povezani sa Iranom, gađali su teretni brod u Crvenom moru za koji su analitičari u ponedeljak rekli da je prevozio kukuruz u Iran.

Čini se da je to prvi put da su Huti gađali brod za Iran otkako su započeli napade na međunarodne brodove u znak solidarnosti sa Palestincima zbog rata između Izraela i Hamasa u Gazi, rekli su izvori.

Zvaničnik američke odbrane rekao je da je verovatno da je brod bio meta, ali da nije pogođen, ali nije dao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dalji komentar.

Raniji izveštaji pomorskih stručnjaka sugerisali su da je brod možda oštećen, ali da nije bilo žrtava.

Huti su identifikovali brod kao Star Iris. Vojni portparol grupe Jahja Sari rekao je u televizijskoj izjavi da je brod američki, ali su posmatračii pomorskih brodova rekli da je brod pod zastavom Maršalskih ostrva u vlasništvu Grčke.

Star Iris je prevozio tovar kukuruza iz Brazila u Iran, prema analizi praćenja brodova iz grupe podataka i analitike Kpler.

"Star Iris, kao i svaki bulker za Iran, nije skrenuo sa Crvenog mora, možda ne plašeći se napada Huta koje podržava Iran, a koji bi se mogli smatrati "prijateljskim" s obzirom na odredište broda“, rekao je Išan Bhanu, vodeći proizvođač poljoprivrednih proizvoda i analitičar u Kpleru.

"Dovozio je kukuruz iz Brazila. Sa projektovanih 4,5 miliona tona za ovu godinu, tokovi iz Brazila čine većinu iranskog uvoza kukuruza", dodao je Bhanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.