Huti su već pobedili; Katastrofalna greška Amerike?

Izvor: B92, 12.Jan.2024, 17:17

"Huti su već pobedili"; Katastrofalna greška Amerike?

Jemenska grupa bi mogla da "profitira" na domaćem i međunarodnom polju sada, kada su ih supersile, Amerika i Velika Britanija napale.

Jemenske Hute neće odvratiti napadi na njih predvođeni Sjedinjenim Državama u znak odmazde za njihovo gađanje brodova povezanih sa Izraelom u Crvenom moru, i zapravo bi mogli biti dodatno ohrabreni, kažu analitičari.

U četvrtak uveče, SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo bombardovale su više lokacija u Jemenu za koje je Vašington >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao da su objekti Huta, dan nakon što su oborili projektile koje je jemenska grupa ispalila u Crvenom moru.

Bombardovanje je prvi put tokom ovog sukoba u kojem su SAD ili njihovi saveznici napali teritoriju Jemena.

Međutim, Huti bi mogli od svega ovoga da profitiraju jer je jedna svetska supersila napala grupu koja nije međunarodno priznata kao vlada Jemena uprkos tome što kontrolišu velike delove zemlje, kažu stručnjaci.

SAD i Velika Britanija su 10. januara odbile 21 bespilotnu letelicu i projektil u najvećoj operaciji Huta u napadu na Crvenom moru.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sa najmoćnijim državama sveta fokusirao se na napade na brodove u Crvenom moru u rezoluciji koja je osudila Hute – ali i podvukla njihov rastući uticaj kao sile sa kojom treba računati.

"Huti su zapravo pobedili u toj konfrontaciji onog dana kada su je započeli", rekao je za Al Džaziru Abdulgani al-Irijani, viši istraživač Centra za strateške studije u Sani.

U Jemenu, Ansar Alah, formalno ime grupe Huta, kontroliše zapad, uključujući moreuz Bab al-Mandeb koji vodi u Crveno more, i bori se za teritoriju protiv međunarodno priznate vlade Jemena i njenih domaćih saveznika.

Akcije grupe u Crvenom moru, zajedno sa njenim porukama o podršci narodu Gaze, bile su izuzetno popularne među narodom Jemena, čime su podstakli regrutaciju i to im je omogućilo da mobilišu masovne skupove podrške palestinskom narodu.

Huti su tvrdili da presreću brodove koji su u vlasništvu Izraela i koji prolaze kroz moreuz Bab al-Mandeb kako bi izvršili pritisak na tu zemlju da barem dozvoli dovoljno humanitarne pomoći u Pojasu Gaze, koji je Izrael žestoko razarao poslednja tri meseca.

U međuvremenu, Huti još uvek pregovaraju sa susednom Saudijskom Arabijom o dugoročnom prekidu vatre, a analitičari kažu da možda pokušavaju da ojačaju svoju poziciju kroz demonstraciju moći u Crvenom moru.

Saudijci su bili zainteresovani da spreče eskalaciju sukoba u Jemenu, a Rijad je u decembru pozvao SAD na uzdržanost. Saudijska Arabija je udvostručila tu poruku opreza nakon napada na Jemen u četvrtak uveče.

Nestabilnost u susedstvu ne bi bila od koristi Saudijskoj Arabiji, čija je naftna infrastruktura teško pogođena prošlim napadima Huta. Saudijci bi takođe mogli imati dugoročnija razmatranja u ovim pregovorima, jer bi im koristilo da izgrade odnose sa Hutima i možda su na putu da ih priznaju.

"Formalno priznanje može biti najvažnija stvar Hutima", rekao je Al-Hamdani. On je dodao: "Glavna briga grupe je da nastavi da konsoliduje vlast nad zemljom."

Huti su do danas crpili podršku Irana kao deo svoje regionalne Osovine otpora, zajedno sa Hamasom, Hezbolahom i mrežom milicija u Iraku i Siriji.

"Huti su razvili odnos sa Iranom za koji mnogi analitičari smatraju da je blizu odnosa koji Iran ima sa Hezbolahom", rekao je za Al Džaziru istraživač iz Jemena Nikolas Brumfild.

Analitičari kažu da na ovu grupu ne treba gledati kao na iranskog zastupnika i da bi u budućnosti Huti mogli tražiti da preračunaju svoje regionalne saveze.

"Biće bolje za njih da budu bliski sa Saudijcima", rekao je Al-Hamdani, dodajući da bi mogli da imaju više koristi "oslanjajući se na finansijska sredstva Saudijske Arabije umesto da zavise od Irana za oružje".

Identitet Huta kao šiitske grupe ne znači da će oni podrazumevano potpasti pod iranski uticaj, jer i duge istorijske i kulturne veze između Jemena i Saudijske Arabije mogu igrati ključnu ulogu između te dve zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.