Huti presekli podvodne kablove: Komunikacija između Evrope i Azije ugrožena

Izvor: B92, 26.Feb.2024, 13:26

Huti presekli podvodne kablove: Komunikacija između Evrope i Azije ugrožena

Uspešno presecanje četiri kabla, za koje se veruje da pripadaju AAE-1, Seacom, EIG i TGN, predstavlja ozbiljan prekid komunikacija između Evrope i Azije.

Četiri podvodna komunikaciona kabla između Saudijske Arabije i Džibutija povučena su iz upotrebe poslednjih meseci, verovatno kao rezultat napada jemenskih pobunjenika Huti koje podržava Iran, navodi se u ekskluzivnom izveštaju izraelskog novinskog sajta Globes.

Većinu neposredne štete apsorbovaće zalivske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << države i Indija, naveo je Globes.

Kabl AAE-1 povezuje istočnu Aziju sa Evropom preko Egipta, povezujući Kinu sa Zapadom preko zemalja kao što su Pakistan i Katar.

Kablovski sistem Europe India Gatevai (EIG) povezuje južnu Evropu sa Egiptom, Saudijskom Arabijom, Džibutijem, UAE i Indijom.

Seacom kabl povezuje Evropu, Afriku i Indiju i povezan je sa Južnom Afrikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Huti pogodili podmorske kablove, ugrožena komunikacija između Evrope i Azije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Feb.2024, 10:30

Jemenski Huti pogodili su četiri podmorska komunikaciona kabla u Crvenom moru između Džede u Saudijskoj Arabiji i Džibutija, koji su tom prilikom oštećeni, a čime je ugrožena komunikacija između Evrope i Azije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.