Huti podržali istragu o saudijskom bombardovanju

Izvor: B92, 10.Avg.2018, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Huti podržali istragu o saudijskom bombardovanju

Jemenski šiitski pobunjenici Huti su podržali poziv UN za istragu bombardovanja na severu Jemena, koje je izvela saudijska koalicija, u kom su poginule desetine

Za večeras je zakazana zatvorena sednica Saveta bezbednosti UN sa temom Jemena.

Napad je izveden juče i izazvao je međunarodne kritike.

Jedan od pobunjeničkih vođa Mohamed Ali al-Huti naveo je na Tviteru da Huti pozdravljaju poziv UN i da su voljni da sarađuju u istrazi bombardovanja u provinciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sada, u kom je pogođen autobus sa civilima, većinom đacima.

Saudijska koalicija je danas saopštila da će sprovesti istragu. Saudijska državna agencija je citirala neimenovanog visokog funkcionera koji je rekao da je koalicija "čvrsto posvećena" istrazi incidenata u kojima postoje "tvrdnje o greškama ili kršenju međunarodnog prava" kao i izvođenju odgovornih na sud.

Ta izjava označava promenu ranijeg stava. Portparol koalicije Turki al-Malki ranije je branio napad kao "legitimnu vojnu akciju" i optužio Hute za regrutovanje dece i korišćenje dece kao živog štita na bojištima.

Koalicija je saopštila da je napad na Sadu bio odgovor na raketu koju su pobunjenici dan ranije ispalili na Saudijsku Arabiju.

Huti često gađaju Saudijsku Arabiju a u par navrata su gađali i prestonicu Rijad balističkim raketama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.