Huti otkrili: Ovo je glavna meta američkih i britanskih napada

Izvor: B92, 06.Mar.2024, 22:27

Huti otkrili: Ovo je glavna meta američkih i britanskih napada

U američkim i britanskim vazdušnim napadima gađan je jemenski aerodrom Hodejda, javila je televizija Huta Al-Masira.

Ranije danas, prema rečima neimenovanog američkog zvaničnika, dva člana posade su poginula, a šest ih je ranjeno kada je raketa koju su ispalili Huti pogodila je teretni brod u vodama Adenskog zaliva.

Jemenski pobunjenici Huti izveli su u utorak napad na dva američka razarača u Crvenom moru, potvrdio je juče portparol ove pro-iranske militantne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << grupe.

Huti su od novembra više puta lansirali dronove i rakete na međunarodne komercijalne brodove u Crvenom moru, navodeći da to čine iz solidarnosti sa Palestincima i protiv vojnih akcija Izraela u Gazi.

SAD i Britanija su u januaru počele da izvode napade na položaje Huta u Jemenu, u znak odmazde za napade na brodove u Crvenom moru.

Napadi Huta u Crvenom moru poremetili su globalno brodarstvo i primorali pomorske firme da se preusmere na duže i skuplje rute oko južne Afrike, a takođe su podstakli bojazan da bi se rat između Izraela i Hamasa mogao proširiti i i destabilizovati širi Bliski istok, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.