Huso načitaniji od Gugla

Izvor: Vesti-online.com, 19.Nov.2018, 05:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Huso načitaniji od Gugla

U dunjaluku (svetu) u kojem živimo, kaže narodna mudrost, "nema čoveka koji nema neko svoje veselje". Svako ima neko svoje interesovanje koje mu pričinjava zadovoljstvo, a najveće zadovoljstvo za Husa Preljevića jeste da beleži svaki, ali baš svaki događaj u svom selu Dušmanići, u Prijepolju i celom Polimlju.

Sve što se događalo u ovom delu Srbije od pre trideset godina do danas zapisano je u desetine raznoraznih i raznobojnih rokovnika i svezaka zbog čega ga često >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << posećuju komšije, ali i mnogi nepoznati ljudi da se raspitaju kako se i kada nešto dogodilo u Prijepolju, i šire, pa i svi značajniji događaji u Jugoslaviji, Srbiji i u svetu.

- Evo, šine na pruzi Beograd-Bar su spojene u ponedeljak, 24. novembra 1975, zabeležio sam kada je jedan lekar u Beogradu porodio desetogodišnju devojčicu, upisao sam i datum i vreme kada je neki R. S, naravno da imam i njegovo puno ime i prezime, ali nije za objavljivanje, umro u svom automobilu u kome je bio u zagrljaju sa svojom mladom ljubavnicom, da je 17. jula 1954. rođena Angela Merkel, ali i da je 17. juna ove godine sa trešnje pao Dino Redžić i da se uspešno oporavio od povreda - citira svoje zapise Huso Preljević koji je, kažu Prijepoljci, smislio Gugl trideset godina pre nego što je nastao.

Ima Huso zapise o događajima, ali i do tančina i sve događaje iz svog života i sela koje se nalazi na visovima iznad Prijepolja.

- Već pola veka zapisujem sve: kad je urađen put, kada je rađen dalekovod i uvedena struja, kad se i kome u selu oteli krava, kad kome dođu gosti, kome sam išao u goste i ko mi je dolazio, kad je ko i gde otišao u vojsku, kad se ko oženio, kad se ko rodio, a, naravno, u skraćenoj verziji imam i zapisan moj lični i ljubavni život. Evo, na primer, da izvinite, da sam tad i tad bio na neplaćenom odmoru i da sam tada bio sa jednom J.... na Ravnoj njivi - demonstrira Huso kako funcioniše njegov seoski Gugl.

Sa pasijom svog rođaka i komšije Husa upoznati su mnogi Prijepoljci i njegove komšije iz sela koji ponekad od neobičnog hroničara traže i pomoć kada ne mogu da se prisete nekog važnog datuma ili događaja. Mada je ponekad Husova pasija i predmet šale meštana.

- Ma, Udba je bila mala maca za našeg Husa jer je on čovek kome ama baš ništa ne može da promakne. Često satima stoji na ogradi pored puta i beleži ko je prošao, ko je došao, ko je šta rekao, ali, eto, svaki čovek ima svoje veselje, pa i naš Huso - kaže u šali Husov brat i komšija Hasan Preljević uz napomenu da im uz Husove sveske internet i nije potreban.

Jedna od specijalnosti Husa Preljevića jeste vođenje najtačnije statistike Prijepoljaca koji su napustili svet i kada.

- U svesku napišem kada je čovek umro i izračunam koliko je tačno godina, meseci, dana i minuta i sekundi živeo. Opišem čin sahrane i koliko je trajala. Recimo, po mojoj statistici, prošle godine je u Prijepolju umrlo 377 građana - 217 Srba, 160 muslimana, muškaraca 195 i 183 ženskih osoba. I, tvrdim, da je ova moja statistika tačnija i od opštinske knjige umrlih, a ako mi neko ne veruje, neka proveri - kaže za "Vesti" Huso Preljević.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.