Humanitarna pomoć iz Francuske od sinoć na granici u Orašju

Izvor: Blic, 26.Jun.2014, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Humanitarna pomoć iz Francuske od sinoć na granici u Orašju

Šleper sa 22 tone humanitarne pomoći, koju su Verskom dobrotvornom starateljstvu brčanskog Arhijerejskog namesništva poslali Savez Srba u Francuskoj i Srpska pravoslavna crkva u toj zemlji, od sinoć čeka na graničnom prelazu u Orašju da bude oslobođen carine da bi nastavio put u Brčko.

Protojerej-stavrofor Miodrag Tošić rekao je Srni da je šleper prethodno vraćen sa graničnog prelaza u Brodu, uz obrazloženje da nemaju veterinarsku inspekciju koja bi odobrila transport >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << robe.

"Odatle je upućen na prelaz u Orašje, ali tu nijedna od brojnih špedicija nije pristala da izda saglasnost da roba bude oslobođena carine", naveo je sveštenik Tošić, koji je na čelu resora za karitativni rad u Verskom dobrotvornom starateljstvu Arhijerejskog namesništva brčanskog Eparhije zvorničko-tuzlanske.

On je naveo da carinski službenici insistiraju da im pošiljalac – Savez Srba iz Francuske dostavi potpisanu i ovjerenu potvrdu o vrednosti isporučene humanatitarne pomoći, umesto potvrde koju im je poslala Ambasada BiH u Francuskoj, a na kojoj je upisana vrednost robe u iznosu od 120.000 evra.

Ambasador BiH u Francuskoj Nina Sajić rekla je Srni da je posredstvom Ambasade u Parizu do sada otpremljeno više od 20 kamiona i kombija humanitarne pomoći stradalima u poplavama koje su zadesile BiH.

"Ni jednom se nije dogodilo da su na graničnom prelazu u Gradišci, gde su ulazili u BiH, vozači bili onemogućeni da nastave put zbog odbijanja carinskih službenika da im izdaju potvrde o oslobađanju od plaćanja carine", rekla je Sajićeva u telefonskom razgovoru.

Prema njenim riječima, i ovom prilikom roba je otpremljena u skladu sa procedurom koju je do sada niko nije dovodio u pitanje, odnosno postupilo se, kako je navela, prema instrukcijama Ministarstva inostranih poslova BiH.

"Ne znam šta je sad sporno. Izgleda da nekima u špedicijama smeta što su pošiljaoci humanitarne pomoći Savez Srba i Srpska pravoslavna crkva u Francuskoj, a primalac Srpska pravoslavna crkva u BiH", navela je Sajićeva.

Ona je napomenula da je sa ovim problemom upoznala i kabinet ministra finansija i trezora BiH Nikolu Špirića.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.