Humane akcije: Srce ostalo u zavičaju

Izvor: Vesti-online.com, 08.Maj.2018, 02:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Humane akcije: Srce ostalo u zavičaju

Rođeni Dragačevac, Nebojša Račić već 20 godina živi u Cirihu, u opštini Zolikon, gde je od raznosača nameštaja, posla kojim se bavio kada je došao u Švajcarsku, upornim radom i dokazivanjem postao direktor gerijatrijske kuće NjOZ Blumenrain.

Iako je svojim radom za sebe i svoju porodicu obezbedio više nego pristojan život u Švajcarskoj, nikada nije zaboravio rodnu grudu i ljude koji se nakon propasti srpske privrede na sve načine, najčešće na poljoprivredi, dovijaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da obezbede egzistenciju.

Oni koji poznaju Nebojšu Račića svedoče da nema humanitarne akcije koju nije podržao, a Gučani i Čačani kažu da je nedavno prikupio 35.000 franaka za medicinsku opremu za Dom zdravlja u Guči i porodilište u Čačku.

Na njegovu inicijativu u toku je realizacija programa Zasad za zajednicu, za čije je sprovođenje zaduženo, prema izboru inicijatora, udruženje građana Inicijativa za razvoj i saradnju iz Beograda i opština Lučani. Za realizaciju ovog programa on je preko švajcarske opštine Zolikon obezbedio, za sada, 25.000 franaka, a opština Lučani 15.000 franaka.

- Reč je o programu koji ima za cilj da pomogne našim ljudima u opštini Lučani da zasade malinjake površine do 20 ari opremljenih sistemom za navodnjavanje i protivgradnim mrežama. Na ovaj način želim da pomognem ljudima da obezbede svojim porodicama egzistenciju uzgajanjem maline kao sigurnim izvorom prihoda - kaže Nebojša i dodaje:

- S obzirom na to da poznajem veliki broj ljudi, među kojima su opštinski funkcioneri Bernhard Ecklin i Oto Bijeri, ali pre svega zahvaljujući kvalitetu mog projekta, opština Zolikon je iz sredstava za razvojne programe u Švajcarskoj i inostranstvu odlučila da pomogne. Poznavajući prilike u Švajcarskoj, nadam se da je realizacija ovog programa samo početak ozbiljne pomoći ljudima u Srbiji koji žive od poljoprivrede.

Prijavljivanje zainteresovanih malinara je u toku, a, prema Nebojšinim rečima u pripremanju projektne dokumentacije pomogao mu je njegov dugogodišnji prijatelj i saradnik iz IDC Miodrag Nedeljković.

- Što se mene tiče, ja ću nastaviti da pomažem onoliko koliko budem mogao. Neka ovo bude poziv i našim uspešnim ljudima u svetu da se i oni uključe u neki od humanitarnih projekata -poručuje Nebojša Račić koji više puta godišnje posećuje rodni kraj, a Sabor trubača u Guči ne propušta.

- Roditelji su mi bili učitelji koji su i pre drugih shvatili opasnost po Srbiju od bele kuge te su nas izrodili četvoro. Škola i znanje su u našoj porodici vrednosti koje se ni u najtežim vremenima nisu dovodile u pitanje. Jedna sestra mi je stomatolog, druga sestra i brat su profesori, a ja sam 1993. godine, iako sam bio dobar student, napustio studije mašinstva i otisnuo se u svet. Familijarnost, humanost i patriotizam se u mojoj porodici negovao kroz dela mojih roditelja u čijoj je kući u vreme ratnih zbivanja u Hrvatskoj i BiH boravilo 20 žena sa decom i svi smo živeli od učiteljskih plata oca i majke. Kada se rodite i živite pod krovom takvih humanih roditelja, sasvim je normalno da i sami u svakoj prilici pokušate da pomognete drugima - nabraja Nebojša razloge zbog kojih se mnogi, i Švajcarci i naši ljudi u Cirihu, na njega mogu osloniti i u najtežim situacijama.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.