Izvor: Mondo, 22.Maj.2019, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Huawei ostaje bez čipova? Britanija otkazala 5G uređaje

Britanski ARM obustavio saradnju sa Huawei kompanijom, a EE i Vodafone mreže otkazale su i prvi Mate 20X 5G telefon.

Britanski proizvođač čipova ARM saopštio je 22. maja da se pridržava odluke SAD-a, odakle izvozi svoje komponente u Hawei, kojom je kineskom Huawei-ju blokiran pristup američkoj tehnologiji. "ARM poštuje sve najnovije propise koje je donela američka vlada", izjavio je portparol te kompanije, a prenosi agencija Rojters.

Pročitajte >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i ovo: Zašto su se SAD "okomile" na Huawei?

Huawei, kao i Apple i proizvođač čipova Qualcomm, koriste ARM-ove šeme za razvijanje procesora za napajanje svojih pametnih telefona. BBC je ranije tokom istog dana preneo da je ARM, koji je u vlasništvu japanske Softbanke, naložio svim zaposlenima da obustave sve aktivne ugovore sa Huawei-jem nakon što su SAD dodale tu kompaniju na "crnu listu" preduzeća sa kojima američke firme ne treba da posluju.

ARM je u internoj poruci zaposlenima napisao da njegove šeme sadrže tehnologiju američkog porekla, preneo je BBC. Iz Huawei kompanije, međutim, poručuju da su uvereni da će razrešiti situaciju koja je rezultirala time da njihov partner ARM suspenduje saradnju.

MONDO VAM OTKRIVA: Šta će biti sa prodatim Huawei i HONOR telefonima

"Cenimo bliske odnose sa našim partnerima, ali pritisak pod kojim su neki od njih prepoznajemo kao rezultat politički motivisanih odluka", rekao je portparol Huawei-ja. "Uvereni smo da se ova žalosna situacija može rešiti, a naš prioritet ostaje da nastavimo da isporučujemo svetsku tehnologiju i proizvode našim kupcima širom sveta", dodao je portparol.

Kirin čipset je integralna komponenta gotovo svakog novog Huawei uređaja, pa iako ih proizvodi kineska kompanija, njihov razvoj oslanja se delimično na ARM tehnologiju. Trenutno je aktuelna Kirin 980 i Kirin 710 generacija, koja pogoni najpopularnije Huawei telefone.

MONDO MobIT

SAD su prošle nedelje uvele zabranu Huawei-ju na kupovinu američke opreme, što je ugrozilo odnose te kompanije sa Google kompanijom, koji obezbeđuje Android operativni sistem i servise kao što su GMail, Messages, Chrome, Play Music ili Google Maps, kao i sa hardverskim partnerima kao što je ARM.

Zvanični Vašington je nakon toga privremeno ublažio ograničenja za Huawei, davanjem dozvole toj kompaniji za kupovinu američkih proizvoda do 19. avgusta.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.