Hu: Kini preti dalje usporavanje ekonomskog rasta

Izvor: Blic, 10.Sep.2012, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hu: Kini preti dalje usporavanje ekonomskog rasta

Predsednik Kine Hu Đintao izjavio je da se kineska ekonomija suočava s rizikom daljeg usporavanja, zbog posledica slabog izvoza i neuravnoteženog razvoja.

Fabrička proizvodnja je u avgustu pala na najniži nivo u poslednje tri godine.

- Pritisak da se ekonomski razvoj uspori je očigledan - izjavio je Hu na samitu Azijsko-pacifičkog foruma za ekonomsku saradnju u Vladivostoku.

Hu nije izneo detalje o mogućim novim stimulativnim merama, ali je obećao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << reforme usmerene na otvaranje kineske ekonomije ka svetu, saopštila je kineska vlada.

Jedan od znakova mogućeg pogoršanja ekonomske situacije je smanjenje uvoza, koji je u avgustu bio 2,6 odsto manji nego godinu dana ranije, pokazuju danas objavljeni podaci.

Rast izvoza je takođe bio slab, uglavnom zbog slabe potražnje na svetskom tržištu. Izvoz u avgustu se u odnosu na prethodnu godinu povećao za 2,7 odsto.

Ekonomski rast u Kini je u drugom kvartalu ove godine iznosio 7,6 odsto, što je uticalo na smanjenje zahteva za naftom, rudom gvoždja i robom široke potrošnje.

Analitičari očekuju da će ekonomski rast u drugoj po veličini ekonomiji na svetu biti još manji u ovom kvartalu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.