Hrvatsku sekira to što Merkelova podržava Beograd

Izvor: B92, 05.Avg.2017, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Hrvatsku sekira to što Merkelova podržava Beograd"

Zagreb -- Fiks-ideja Zapada je da izvuče Srbiju iz ruskih ralja, a Hrvatsku sekira to što nemačka kancelarka podržava Beograd, kaže za Novosti analitičar Žarko Puhovski.

Kako navodi, Angela Merkel je u više navrata, od izbegličke krize pa nadalje, pokazala podršku Srbiji.

"Htela je, jednostavno, da hrvatsku institucionalnu prednost, kao članice EU, smanji u odnosu na Srbiju koja to nije. Želja joj je da se izjednače pozicije i da se Srbija izvuče i ruskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ralja. O tome je govorio i američki potpredsednik Majk Pens nedavno u Podgorici, a očigledno je svima njima to sada fiks-ideja", kaže za beogradski list Puhovski.

Budućnost srpsko-hrvatskih odnosa vidi kao frustrirajuće polagano poboljšanje:

"Poboljšanje će stalno da zaostaje za objektivnim potrebama, a činjenica je da na obe strane imamo sve veći deo populacije koji nije zainteresovan za nacionalne sukobe."

Na konstataciju da se stiče utisak da se ovogodišnje obeležavanje "Oluje" održava u mirnijoj atmosferi i da su manje tenzije između dve zemlje, Puhovski kaže da su obe strane dobile jednu vrstu opomene iz Berlina.

"A hrvatska vlast se našla u poziciji da više ne kontroliše Knin i da mora da bude opreznija nego što je pre bila. Zato su se, delom, govori držali samo na tvrđavi, a ne na trgu, a treba znati i da sadašnja vlast ima veoma osetljivu parlamentarnu većinu", kaže on.

Puhovski smatra da je i srpska strana dobila poruku iz Berlina, a da i inaguracioni govor Aleksandar Vučića i sve što je usledilo pokazuje da je novi predsednik odlučio da igra ulogu lidera onoga što je ostalo od Jugoslavije, bez Hrvatske i Slovenije.

"Pre svega, Vučić je odlučio da se ponaša državnički", kaže on.

Smatra da postoje uslovi da se zatvori knjiga nesporazuma između dve zemlje pre svega zbog toga što nema skorih izbora na obe strane.

"Treba podsetiti na jednu važnu stvar koju je rekao Vučić - da treba omogućiti bivšim zarobljenicima logora da posete mesta gde su bili u logorima u Srbiji , što je srpska strana do sada odbijala , a to je znak koji mnogo znači", ističe Puhovski.

Smatra da će glavnu reč u normalizaciji odnosa voditi Vučić i Plenković, a ne premijerka Srbije Ana Brabić i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Mišljenja je da nema šanse da Srbija uđe u EU za manje od deset godina, jer EU sada nema institucionalnih kapaciteta za primanje novih članica i nije verovatno da bi se postigao konsenzus o prijemu bilo koga osim Crne Gore. Kad je reč o Srbiji i Hrvatskoj ne sme da bude podmetanja nogu.

Komentarišući koliki je uticaj Rusije na Balkanu, on kaže:

"Pitanje je da li će se Tramp odlučiti na dalje zaoštravanje odnosa sa Rusima, a sam Pens je rekao jednu potpunu besmislicu da Rusija uvodi neku vrstu nereda u ovom regionu. To inose SAD, jer Amerika menja sliku regionalni to je u većini država prihvaćeno, a u Srbiji nije sasvim", zaključio je on.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Puhovski: Hrvatsku sekira to što Merkelova podržava Beograd

Izvor: SEEbiz.eu, 06.Avg.2017, 07:20

BEOGRAD - Fiks-ideja Zapada je da izvuče Srbiju iz ruskih ralja, a Hrvatsku sekira to što nemačka kancelarka podržava Beograd, kaže za Novosti analitičar Žarko Puhovski...Kako navodi, Angela Merkel je u više navrata, od izbegličke krize pa nadalje, pokazala podršku Srbiji..."Htela je, jednostavno,...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.