Hrvatsko nacionalno veće se žali: Vučić mora da rešava svaki problem Hrvata u Srbiji

Izvor: B92, 23.Jul.2019, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatsko nacionalno veće se žali: Vučić mora da rešava svaki problem Hrvata u Srbiji

Vođstvo Hrvatskoga nacionalnoga veća tvrdi da je uspelo da podigne nivo manjinskih prava Hrvata u Srbiji.

Kako kažu, to su postigli ulaganjem velikih političkih napora, medijskim pritiscima i uz nerazumevanje ili pasivnost lokalnih nivoa vlasti, saopštilo je HNV.

HNV je predstavničko telo hrvatske manjine u Srbiji koje ih pred državnim telima predstavlja u području obrazovanja, kulture, informisanja i službene upotrebe jezika.

"Hrvati u Srbiji nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << deo sastava, nemamo predstavnike u izvršnoj vlasti kako u državnoj pa ni lokalnoj, poput recimo srpske manjine u Hrvatskoj. Zato smo suočeni s neugodnom situacijom da svako, pa i najmanje pitanje, moramo dići na nivo predsednika države i tražiti intervenciju Aleksandra Vučića“, rekao je član Izvršnog odbora HNV-a Darko Sarić Lukendić.

"Razgovori s gradonačelnikom Subotice su vođeni pre dva meseca, ali pomaka niti informacije što će s tom inicijativom biti nema“, tvrdi Sarić Lukendić.

Predsednica HNV-a Jasna Vojnić je istakla kako u za sada neostvarene planove spada i formiranje drame na hrvatskom jeziku u subotičkom narodnom pozorištu, otkup i uređenje rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, osiguravanje prostorija za rad hrvatskih udruženja u Beogradu i drugo.

Ali navela je postignuća ostvarena u samo pola godine delovanja novoga saziva HNV-a formiranog nakon nadmoćne pobede liste okupljene oko Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini na manjinskim izborima 2018.

Ustrojeno je stabilno i funkcionalno veće, povećan broj dece koji će od prvoga razreda pohađati nastavu na hrvatskom jeziku, povećan je broj obrazovnih profila u srednjim školama, otvoren je i zaživeo je Lektorat za hrvatski jezik na novosadskom Filozofskom fakultetu, uz potporu Vukovarsko- sremske i Osječko-baranjske županije otvorena je Šokačka kuća u selu Vajska a predstavnici hrvatske manjine osposobljeni su za pisanje EU projekata, rekla je Vojnić.

Istakla je i osnaživanje saradnje s premijerom i predsednicom Hrvatske te drugim državnim telima, što će biti potvrđeno na sednici Hrvatske zajednice županija na kojoj će se okupiti svi hrvatski župani u Subotici u septembru ove godine, a domaćin će im biti HNV.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

HNV: Viši nivo manjinskih prava Hrvata u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jul.2019

Vođstvo Hrvatskog nacionalnog veća (HNV) ocenilo je da je za pola godine delovanja novog saziva uspelo da podigne nivo manjinskih prava Hrvata u Srbiji...Ali, kako se navodi u saopštenju HNV, to je postignuto ulaganjem velikih političkih napora, medijskim pritiscima i uz nerazumevanje ili pasivnost...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.