Hrvatski veteran: Srbi su Nemci, a Hrvati Jevreji?!

Izvor: Vesti-online.com, 28.Feb.2011, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski veteran: Srbi su Nemci, a Hrvati Jevreji?!

Skup podrške hrvatskim veteranima, pre svega Tihomiru Purdi, koji je u zatvoru u Bosni i Hercegovini, održan je danas u Splitu. Učesnici su suđnje Purdi pred sudom u Beogradu uporedili sa suđenjem koje bi nacisti organizovali Jevrejima, i to na osnovu dokumenata koje je prikupio Gestapo.

Koordinator skupa i šef veterana iz Kaštela Željko Strize ocenio je da Hrvatska ne može da izdrži ostanak sadašnje vlade. "Lepa naša će s evropskim zvezdicama biti preimenovana u Jadna >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << naša domovino", rekao je on i optužio vladu premijerke Jadranke Kosor da je pokrovitelj suđenja Purdi.

"Skandalozno je da srpski istražioci-četnici u Hrvatskoj ispituju Petra Janjića Tromblona i ostale veterane. Najvećeg krvnika Ratka Mladića ne mogu naći, a kad je u pitanju hrvatski branilac, nađu ga bez problema", rekao je Strize.

Jedan od organizatora najnovijih veteranskih protesta, Željko Sačić zapretio je državnom tužiocu Hrvatske Mladenu Bajiću da mu se bliži kraj, a od Iva Josipovića je zatražio da menja zakone jer se, kako je rekao, Mihajlu Hrastovu sudi 18 godina za ratni zločin nad srpskim rezervistima kod Karlovca.

Jednom od učesnika skupa je pozlilo i on je umro do dolaska hitne pomoći, nakon čega su se učesnici protesta, kojih je, po procenama, bilo od 500 do 1.000, razišli.

"Srbija ne može suditi hrvatskim braniocima, jer za to nema nikakav legitimitet. To bi bilo isto kao da Nemačka sudi nekom Jevrejinu koji je bekstvom iz geta spasavao vlastiti život po dokumentaciji koju je prikupio SS ili Gestapo", rekao je Sačić.

Kako izveštava Hrvatska televizija, nošeni su transparenti s natpisima "Sudite lopovima, a ne braniocima", "Vama fotelje, nama robija", "Mi smo branioci, a ne osvajači", "Volim Hrvatsku, a ne EU" , kao i s likovima Josipa Broza Tita, Lenjina i Staljina s mrtvačkim glavama.

Današnji skup nije podržalo više veteranskih organizacija, koje su poručile da ne žele preko leđa Purde da ubiraju jeftine političke poene niti da se promovišu.

Posle protesta Željko Sačić se preselio u studio splitske televizije iz kojeg je poručio da želi da stvori savez u koji bi okupio sve stranke i udruženja na desnici, "u pokušaju stvaranja Druge Republike jer ova prva ne funkcioniše".

"Ulaskom u EU, Hrvatska za koju smo se borili, prestaće postojati, a savez koji okupljam bio bi spas za Hrvatsku", rekao je on.

"Hrvatskim braniocima trebalo bi da sude samo sudije koje su i sami bile veterani", rekao je Sačić i založio se za povratak vojnih sudova.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.