Hrvatski učenici nose veliki teret

Izvor: Southeast European Times, 24.Okt.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski učenici nose veliki teret

Prvog dana škole priličan broj hrvatske dece morao je da telefonira svojim roditeljima da dođu po njih. Ispostavilo se da su njihove torbe bile preteške za nošenje.

23/10/2008

Nataša Radić za Southeast European Times iz Zagreba -- 23/10/08

Sa početkom nove školske godine, više od 600.000 đaka vratilo se u svoje učionice. Preko 43.000 novih učenika počelo je svoje školovanje sastajući se sa učiteljima i ponosno noseći nove školske torbe. >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Međutim, dečija mala lica nisu bila tako raspoložena kada su se vratila kući.

Jednostavno, deca kažu da su njihove školske torbe preteške. Udžbenici, sveske i drugi materijali sada su neophodni u količinama koje stavljaju na probu snagu čak i najjače dece. Ručak tu nije uračunat.

Čak i u najnižim razredima deca uče do deset različitih predmeta, a prosečna školska torba je teška oko 7 kilograma. Udžbenici se daju besplatno i dostavljaju učenicima prvog dana škole. Neki od najmlađih učenika morali su da telefoniraju svojim roditeljima da dođu po njih zato što su knjige bile previše teške za nošenje.

Roditelji su bili besni. Vlasti su, kažu oni, obećale da neće biti takvih problema. Mnoge porodice su takođe izuzetno uznemirene zbog sve veće sume koju moraju da troše na školske materijale -- sveske, opremu za fizičko vaspitanje, hemijske i obične olovke i uniforme. Račun se u proseku svodi na oko 200 evra.

Ministar obrazovanja Dragan Primorac kaže da se školski sistem poboljšava svake godine i obećava da će naporno raditi na smanjenju fizičkog tereta.

Obavezno osnovno obrazovanje u Hrvatskoj traje osam godina. Školski sistem prošao je kroz niz različitih reformi od kada je zemlja stekla nezavisnost 1991. godine. Primorac, koji obavlja svoj drugi mandat, zadužen je za petogodišnji razvojni plan koji ima ambiciozan cilj stvaranja "društva zasnovanog na znanju".

"Počeli smo sa promenama na svim nivoima obrazovanja. Naš cilj je da povećamo kvalitet i učinimo obrazovni sistem naprednijim na svim nivoima", rekao je Primorac.

Prema novom Hrvatskom nacionalnom obrazovnom standardu (CNES), škole treba da odstrane zastareli nastavni program i uvedu moderne metode nastave. Pored ostalog, posmatrači su očekivali smanjenje količine i mase udžbenika.

Roditelji se žale da, bez obzira na svu javnu buku, CNES nije promenio mnogo toga. Vlada u međuvremenu poziva na strpljenje. Vlasti kažu da će do 2010, kada se reforma završava, roditelji i deca biti zadovoljni ishodom.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.