Izvor: Nezavisne Novine, 23.Dec.2016, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski novinar uživo: Uvijek pozdravite 'Za dom spremni'

ZAGREB - Hrvatski novinar Marko Jurič dobio je otkaz na televiziji Z1 nakon što je gledaoce pozvao da koriste pozdrav "Za dom spremni".

"U svakoj prilici pozdravite ’Za dom spremni’ pa da vidimo hoće li u Hrvatskoj porasti mržnja. Ako vas neko zaustavi i prigovori zbog tog pozdrava, recite da učestvujete u društvenom eksperimentu", pozvao je gledaoce televizije Z1 Jurič.

Iz te televizije su se ogradili i Juriču otkazali svaku saradnju, piše hrvatski portal >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << "Indeks".

"Z1 televizija ne dijeli mišljenje i stavove Marka Juriča, s kojim je prekinuta svaka dalja saradnja i emisija Markov trg se više neće emitovati na programu Z1 televizije", stoji u saopštenju Televizije Z1.

Jurič je osoba koja je postala poznata nakon što je Vijeće za elektronske medije televiziji Z1 prije manje od godinu dana oduzelo koncesiju na tri dana jer je Jurič u svojoj emisiji "Markov trg" huškao protiv Srpske pravoslavne crkve.

"Poruka dragim Zagrepčanima, svima onima koji se šetaju Cvjetnim trgom budite oprezni pošto je u blizini Crkva u kojoj stoluje, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikar. Dakle dragi moji Zagrepčani kad se šetate Cvetnim trgom, pogotovo majke s djecom, pripazite da ne bi neki od tih četničkih vikara istrčao iz Crkve i malo, u maniru svojih najboljih klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu", pozvao je u januaru ove godine Jurič putem svoje emisije. Tada se pravdao da je samo htio da bude ciničan.

Sada je, skoro godinu dana kasnije, odlučio da je vrijeme da se s njim opet pozabave institucije, dodaje "Indeks".

"Nevjerovatno je kako u Hrvatskoj tako glatko prolaze razni politički blefovi pa tako i ovaj Milorada Pupovca o pozdravu Za dom spremni. Zar su Hrvati toliki idioti da bez provjere 'kupuju' ovakve jeftine fore? Jer sve dok se ne dokaže da taj pozdrav izaziva mržnju ta Pupovčeva tvrdnja je čisti blef. Po istoj bi logici mogli tvrditi i da Pupovac sa svojim istupima kod ljudi podstiče netoleranciju i širi etničku, vjersku i političku mržnju? Jel bi onda i Pupovca trebalo zabraniti na osnovu takve paušalne izjave?", upitao se Jurič koji sada želi izmjeriti hoće li se, sa učestalim ustaškim pozdravom, podići nivo mržnje u Hrvata, navodi hrvatski portal.

Zaposleni Z1 televizije kažu da su zgroženi ovim što je učinio Marko Jurič i dodaju a je ugrozio njihov trud, profesionalnost i rad , te se u potpunosti ograđuju, i osuđuju predmetni sadržaj.

"Z1 televizija se duboko izvinjava i odlučno ograđuje od sadržaja emisije Markov trg emitovane uživo u spoljnoj produkciji 20.12.2016. godine. Z1 televizija s gnušanjem odbija da učestvuje u bilo kakvom istraživanju na način koji je objavio i najavio urednik i voditelj Marko Jurič, odgovoran za neprihvatljivi, neprofesionalan i gnusan sadržaj emisije, na koji Z1 televizija, nažalost. nije mogla da utiče", navodiu saopštenju.

(Index.hr)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.