Hrvatski ministar pravde da odgovori šta će preduzeti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2009, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski ministar pravde da odgovori šta će preduzeti

ZAGREB - Poslanik Samostalne demokratske srpske stranke Ratko Gajica danas je od hrvatskog ministra pravde Ivana Šimonovića zatražio odgovor šta Ministarstvo pravde namerava da preduzme kao odgovor na istupanja u kojima se Srbima poručuje da u Hrvatskoj nemaju šta da traže.

Gajica je na aktuelnom satu kojim je počelo jesenje zasedanje Sabora kao primere naveo šovinistička antisrpska istupanja splitskog gradonačelnika Željka Keruma i odbijanje lekara iz Otočca da leči >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jednog Srbina, koji je zbog toga ostao bez vida.

Na Gajičino pitanje šta bi trebalo učiniti, ministar Šimonović je odgovorio da ne sme davati komentare na konkretne slučajeve, jer bi se to moglo protumačiti kao pritisak na sudstvo.

"Ko širi govor mržnje mora znati da krši ustav i zakone i radi protiv Hrvatske", rekao je Šimonović i naglasio da to naročito važi za lica na položajima u državnim i lokalnim strukturama, kao i za medije.

Gajica je replicirao da ponuđena obrazloženja pokazuju da Hrvatska nije spremna da sprovede delotvornu akciju i ponovio da se na takve pojave mora brzo odgovoriti.

Na Kerumove izjave da mu Srbin nikad neće biti zet ili da Srbi i Crnogorci nikad ništa dobro nisu doneli Hrvatskoj, kao i da su novinari kao Jugosloveni kritični prema njemu, reagovale su skoro sve političke partije.

HRT (ni)je odgovoran, Kerum za političku osudu, ali ne i za krivično gonjenje



Vicepremijer Slobodan Uzelac i saborski poslanik Milorad Pupovac tražili su odgovornost i za Hrvatsku televiziju koja je uzvratila saopštenjem da ne može da odgovara za nešto što je u nekoj od emisija izjavio neko od njihovih gostiju.

Ombudsman Jurica Malčić izjavio je da su Kerumova istupanja zaslužila političku osudu, ali da nema osnova za krivično gonjenje. Krivično gonjenje neće pokrenuti ni zagrebačko opštinsko tužilaštvo jer, kako su saopštili u državnom tužilaštvu, nakon pregleda snimke Kerumovog gostovanja u emisiji i imajući u vidu njegovo pismeno izjašnjavanje, tužilaštvo je utvrdilo da nema osnova za postupak jer Kerumove izjave nemaju obeležja krivičnog dela rasne i druge diskriminacije ili nekog drugog krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti.

Protesti ambasada Srbije i Crne Gore

Ambasador Srbije u Zagrebu Radivoj Cvetićanin uložio je juče protest Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske povodom izjava gradonačelnika Splita, u kome je navedeno da ovakve izjave ne doprinose razvijanju dobrosusedskih odnosa, kao ni unapređenju regionalne saradnje.

Protestovala je i crnogorska ambasada koja je u saopštenju medijima izrazila očekivanje da će nadležni državni organi i demokratska javnost Hrvatske zdušno osuditi takve manifestacije nacionalšovinizma, koji ne doprinose civilizovanom i međunacionalnom suživotu građana, nacija i vera, za što se zalaže demokratska Hrvatska.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

(Lj)Ubi bližnjeg svoga

Izvor: RTV Pink, 23.Sep.2009

Gajica: ministar pravde da odgovori šta će preduzeti . . . Poslanik Samostalne demokratske srpske stranke Ratko Gajica danas je od hrvatskog ministra pravde Ivana Šimonoviću zatražio odgovor šta Ministarstvo pravde namerava da preduzme kao odgovor na istupanja u kojima se Srbima poručuje da u...

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.