Požar kod Grebaštice pod kontrolom, povređena četiri vatrogasca

Izvor: B92, 14.Jul.2023, 09:01

Požar kod Grebaštice pod kontrolom, povređena četiri vatrogasca

Požar koji je izbio u četvrtak kod Šibenika, tokom noći je stavljen pod kontrolu, izjavio je danas zapovednik šibensko-kninske Vatrogasne zajednice Darko Dukić.

"Požar još nije ugašen, ali je pod kontrolom", rekao je Dukić za Hinu.

Na terenu je tokom noći bilo oko 140 vatrogasaca sa 51 vozilom, a dolazilo je i do obnavljanja plamena, ali su vatrogasci uspeli da obuzdaju novi zamah vatrene stihije. Dukić kaže da je situacija od jutros mnogo bolja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Nema otvorenog plamena i radi se na dogašavanju", naveo je Dukić.

Jadranska magistrala, koja je bila zatvorena za saobraćaj, ponovo je otvorena za sva vozila, domaćinstvima i ostalima vraćena je električna energija koja se jutros zbog povratka kanadera na teren neće gasiti jer na mestu požara koje se sanira nema dalekovoda, precizirao je Dukić.

Na mesto požara rano jutros su se vratila i dva kanadera. Prema prvim procenama, izgorela je površina od oko 600 hektara.

Vatra je zahvatila kuće u Grebaštici, izgorelo je nekoliko automobila, a u jednom trenutku vatrena stihija zapretila je selima u primoštenskom zaleđu. Plamen je u četvrtak krenuo od Gornje Grebaštice, nošen jakim udarima vetra stigao je do Šparadića, kao i mesta Kalina i Bilo te brda Jelinjak.

Osim županijskih vatrogasnih snaga na terenu su bili i pripadnici Državne interventne jedinice z Splitsko – dalmatinske i Zadarske županije koji su požar gasili uz pomoć vazdušnih snaga – tri kanadera i dva er traktora.

Mesto požara je u četvrtak uveče obišao i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, koji je potvrdio da je počeo uviđaj kojim bi trebalo da se otkrije uzrok požara.

Potpredsednik hrvatske vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović izjavio je da u požaru kod Grebaštice nema žrtava i da je oštećeno sedam kuća, četiri krova i tri fasade.

Ministar je to izjavio nakon što je obišao vatrogasce koji gase požar na terenu, prenela je Hina. Dodao je da je izgorelo i sedam automobila i napomenuo da tek treba utvrditi jesu li svi bili u voznom stanju.

"Oštećeno je nešto manjih privrednih objekata, čini mi se dva ili tri", rekao je, dodavši kako će se to rešiti kad se stanje smiri.

Naglasio je da nema žrtava i ocenio da imovinska šteta nije velika.

Prema rečima Božinovića, sada su snage usmerene prema Kalini i Primoštenu.

Božinović je rekao da uzrok požara još nije utvrdjen.

"Moramo pričekati da prodje neko vreme i videti šta će pokazati istraga", objasnio je on.

Hrvatski mediji izvestili su da su u šumskom požaru povredjene četiri osobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.