Hrvatski logoraši podnose prijave protiv Srba

Izvor: Vesti-online.com, 18.Jan.2011, 21:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski logoraši podnose prijave protiv Srba

Bivši ratni zarobljenici iz Hrvatske koji su bili zatočeni u Srbiji počeli su da u županijskom tužilaštvu u Vukovaru podnose pojedinačne krivične prijave protiv zlostavljača, prenose hrvatski mediji.

Kako je novinarima izjavio predsednik vukovarske organizacije Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracionih logora (HDLSKL) Zdravko Komšić, u dva dana krivičnu prijavu je podnelo 15-ak logoraša.

Inicijativu su u Zagrebu pokrenuli vukovarski veteran i zatvorenik >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u Srbiji Darko Mihaljević i njegov prijatelj Goran Bušić koji je neko vreme bio zatvoren na području Banije.

Mihaljević je medijima izjavio da se ta akcija sprovodi "zbog sporosti sudstva i situacije koju je izazvalo hapšenje vukovarskog branioca Tihomira Purde, zbog čega hrvatski branioci strahuju da bi mogli biti optuženi za ratne zločine".

"Zbog toga smo krenuli s inicijativom da logoraši srpskih koncentracionih logora pojedinačno podnose krivične prijave protiv svojih zlostavljača", kazao je Mihaljević koji smatra da će se ta inicijativa iz Zagreba proširiti na celu Hrvatsku.

Predsednik HDLSKL Danijel Rehak smatra da se radi "o hvale vrednoj inicijativi koju bi trebalo proširiti na Osijek, a onda i na druga mesta u Hrvatskoj".

Od 2002. do danas HDLSKL je podneo ukupno šest krivičnih prijava, uključujući i onu podnetu 2006. u Beogradu u ime 4.028 zatvorenika srpskih logora, ali se, kako kaže, u vezi s njima učinilo malo ili ništa.

"U tim prijavama obuhvaćeno je oko 1.000 pripadnika nekadašnje JNA, Teritorijalne odbrane i milicije koji su izvršili agresiju na Vukovar i maltretirali ljude u logorima", tvrdi Rehak.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Bivši hrvatski logoraši podnose prijave protiv Srba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jan.2011

ZAGREB -..Bivši ratni zarobljenici iz Hrvatske koji su bili zatočeni u Srbiji počeli su da u županijskom tužilaštvu u Vukovaru podnose pojedinačne krivične prijave protiv zlostavljača, prenose hrvatski mediji...Kako je novinarima izjavio predsednik vukovarske organizacije Hrvatskog društva...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.