Hrvatski hotelijeri: Povećanje PDV-a za turizam dokaz je neznanja

Izvor: Blic, 28.Nov.2013, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski hotelijeri: Povećanje PDV-a za turizam dokaz je neznanja

Povecanje stope PDV-a za turizam i ugostiteljstvo na 13 odsto dokaz je neznanja i nerazumevanja tih delatnosti, zbog čega će hrvatski turizam ponovo biti manje konkurentan, upozoreno je danas na kongresu hotelijera koji se održava u Zagrebu.

Kako prenosi tportal.hr, na skupu koji organizuje Udruženje poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH), rečeno je da, ukoliko se uvede i porez na nekretnine, to će turizam vratiti nekoliko godina unazad.

Predsednik UPUHH-a >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kristijan Šustar je kazao da će zbog celokupne poslovne klime u Hrvatskoj veliki investitori i dalje zaobilaziti hrvatski turizam, a da će oni koji u njemu rade tek preživljavati ili odustajati od posla.

Na osnovu analize tog udruženja, koje, prema rečima Šustara, nije konsultovano, kao ni cela struka pre odlučivanja o povećanju medjustope PDV-a, ta mera kratkorocno može imati efekta za državni budžet, ali ne i dugorocno jer će zbog toga budžet do 2020. osiromašiti za najmanje 2,8 milijardi kuna zbog izostanka ulaganja i po drugim osnovama.

Smanjenoj stopi PDV-a od 10 odsto, trebalo je dati vremena duže od godinu dana i sigurno bi pokazala puno veće efekte i za bužet i za sektor i za celu privredu, kazao je Šustar.

Osvrnuvši se na realizaciju ove turističke godine, Šustar je istakao da se ponovo pokazalo da je jedan od najvećih problema sektora kratka sezona, jer se sve ove godine u turizmu - od dobre predsezone, do katastrofalnog ulaska u leto i na kraju odlične sezone - odigralo u ukupno nešto malo više od 50 dana.

To, uz nepovoljan okvir poslovanja i jaku medjunarodnu konkurenciju, pokazuje i da u sektoru zapravo nema aktuelnih, nego dugogodišnjih i stalnih problema, kazao je Šustar poručivši, ipak, da se hotelijerstvo kao i celi turizam uzda u svoju žilavost i dokazano prilagodjavanje dobrim i lošim novostima, pa će nastojati i sledeću godinu odraditi što bolje mogu, iako će im zbog povećanja PDV pasti prihod, zapošljavanje i investicije.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Veći PDV za turizam dokaz neznanja

Izvor: B92, 28.Nov.2013

Zagreb -- Povećanje stope PDV-a za turizam i ugostiteljstvo na 13 odsto u Hrvatskoj dokaz je neznanja i nerazumevanja tih delatnosti, upozoreno je danas...Zbog toga će hrvatski turizam ponovo biti manje konkurentan, upozoreno je danas na kongresu hotelijera koji se održava u Zagrebu...Kako prenosi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.