Hrvatski ekstremisti prete i Tadiću

Izvor: Vesti-online.com, 18.Jan.2011, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski ekstremisti prete i Tadiću

Bombu, koja je otkrivena među pošiljkama u hrvatskom konzulatu u Berlinu, poslala je ekstremistička organizacija "Hrvatski Feniks", nazvana po pripadnicima tzv. Bugojanske skupine koja je pre 40 godina pokušala da izvede oružani prevrat protiv tadašnjeg socijalističkog režima. Pošiljka, u kojoj se nalazila ručna granata M75, poslata je s adrese Wilkelmstrasse 70 u Berlinu, gde se tokom Drugog svetskog rata nalazilo sedište Gestapoa, piše "Jutarnji list".

Pravi identitet >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << pošiljaoca još nije poznat, no sve indicije upućuju na ekstremističku pozadinu tog čina. Prema izvorima "Jutarnjeg lista", ručna granata otkrivena u konzulatu RH bila je ispravna, ali ne i pripremljena za aktiviranje, no sagovornici Jutarnjeg bliski istrazi tvrde da je mogla eksplodirati čak i u transportu.

U ovom trenutku barata se različitim interpretacijama događaja. Postoje nagađanja da je reč o individualnom protestu psihopatske osobe, po uzoru na nedavni pokušaj 59-godišnjeg branitelja Josipa Zagajskog da ručnim granatama likvidira slovenačkog premijera Boruta Pahora.

Prema drugom scenariju, bombaška pretnja može se povezati s protestima protiv predsednika Josipovića zakazanog za sredu (na dan Josipovićeve posete Berlinu) ispred hrvatskog konzulata u Majncu.

Inače, u zaglavlju pisma je stilizirani hrvatski grb s krstom i imenom organizacije "Hrvatski Feniks", a sam tekst je pun pravopisnih grešaka te pretnji predsednicima Hrvatske i Srbije:

“Ova bombica je samo opomena predsedniku udbaško-komunističko-antifašističko-četničkoga saveza drugu Josipoviću i njegovom prijatelju i savezniku Borisu Tadiću četničkome vojvodi da će 31. marta ove godine navršiti 20 godina od ubistva Josipa Jovića na Plitvičkim Jezerima. Zato smo odlučili našeg viteza osvetiti i to likvidacijom 300 četnika. U toj nameri ne može nas niko zaustaviti”, stoji u pismu koje potpisano sa HF.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.