Hrvatski bankar: Balkanske berze suočavaju se sa previranjima

Izvor: Southeast European Times, 28.Apr.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski bankar: Balkanske berze suočavaju se sa previranjima

U intervjuu Southeast European Timesu, hrvatski investicioni bankar Tomislav Tukić kaže da se balkanske berze suočavaju sa krizom ne samo zbog globalnih poteškoća vezanih za američku i evropsku berzu.

28/04/2008

Ivo Šćepanović za Southeast European Times iz Splita – 28/04/08

Tomislav Tukić, šef hrvatskog investicionog fonda ST Invest, veruje da bi politička previranja u Srbiji i njihov neizvestan ishod mogli da utiču na berze na Balkanu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times <<

''Na pogoršanje učinka akcija i investicionih fondova uticala je kriza u Evropi i Sjedinjenim Državama; međutim, balkanske zemlje takođe trpe zbog drugih faktora, među kojima je kriza u Srbiji'', rekao je Tukić. On i drugi eksperti primećuju da su balkanske berze izgubile likvidnost posle povlačenja fondova iz regiona.

''Nelikvidne berze povećavaju bojazan kod investitora", rekao je on.

Drugi eksperti se slažu da su balkanske berze i investicioni fondovi uživali izuzetan rast poslednjih nekoliko godina, u kojem su određene akcije i sektori premašili svoju stvarnu vrednost. Prosečni investitori pitaju se da li akcije i fondovi u regionu mogu da se vrate na nivoe kakvi su bili krajem 2007. godine.

''Kompanije bi trebalo da održe i povećaju profit na način na koji investitori to očekuju od njih. U tom slučaju bi se berze vratile na nivo koji su dostigle krajem prošle godine. Međutim, taj nivo je vrlo visok i teško je predvideti mogućnost da se on povrati'', objašnjava Tukić.

Prema njegovim rečima, ako budući poslovni rezultati pokažu porast stabilnosti i profita i ako dolaze zajedno sa regionalnom stabilnošću, moglo bi se očekivati smirivanje cena akcija i fondova.

''Ne treba da zaboravimo da, tehnički govoreći, berze prolaze kroz trend pada. Globalna situacija utiče na balkanski region i još uvek se ne zna kada možemo očekivati izlazak iz globalnog trenda pada. U takvim situacijama investicionim fondovima je potreban aktivan menadžment koji je u stanju brzo da reaguje na sve prilike koje tržište nudi. Oni treba da iskoriste nepostojanost kroz koju prolazimo od kada je počela ova godina i sa kojom ćemo se verovatno suočavati narednih meseci'', rekao je Tukić.

On vidi odgovor u tome da kompanije u regionu ispune očekivanja svojim poslovnim rezultatima. Rešenje krize u Srbiji takođe bi pomoglo.

''Celokupan region će imati problema ako političko rešenje u Srbiji ne donese međunarodno prihvaćene standarde za rast tržišta. Posle tako negativnog događaja, postavilo bi se pitanje da li bi čak i pozitivno kretanje na američkim i evropskim berzama mnogo uticalo na naš deo tržišta'', rekao je on.

Tukićeva sugestija onima koji kupuju u investicionim fondovima je da utvrde njihovu dugoročnost.

''Istorija nas uči da dugoročne investicije ... pokazuju najbolje rezultate. Oni koji prate investicije treba da potvrde da je promenljivost deo berze. Istorija takođe pokazuje da, u dugoročnom smislu, investiranje tokom kriza može da donese odličan profit'', istakao je on.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.