Izvor: Nezavisne Novine, 01.Nov.2016, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski ambasador traži posjetu uhapšenima za zločine u Orašju

ZAGREB - Hrvatski ministar spoljnih poslova Davor Ivo Stier izjavio je danas da je njegova zemlja "zabrinuta zbog hapšenja desetorice bivših pripadnika HVO-a na području Orašja, koji uz BH imaju i hrvatsko državljanstvo. Istakao da je da je ambasadoru Hrvatske u Sarajevu dao jasne instrukcije u vezi s tim slučajem.

"Izrazili smo zabrinutost i preko ambasade u Sarajevu kontaktirali nadležne institucije Bosne i Hercegovine. Јa sam lično dao instrukciju našem ambasadoru da >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << zatraži od nadležnih stupanje u kontakt s hrvatskim državljanima, koji su uhapšeni, a koje institucije BiH tretiraju kao svoje državljanine", izjavio je Stier.

Stier je naveo da "optužnice još nisu podignute nego su uhapšeni morali dati iskaze".

Hrvatska ambasada u Sarajevu od institucija BiH zatražila je sve informacije o jučerašnjem hapšenju u Orašju.

Tužilaštvo BiH uputiće Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za deset nekadašnjih pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane, koji su uhapšeni zbog sumnje da su počinili ratne zločine nad Srbima na području Orašja.

Podsjećamo, Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH juče su, po nalogu Tužilaštva BiH uhapsili Đuru Matuzovića, Ivu i Tadu Oršolića, Marka Dominkovića, Јosu Nedića, Marka Baotića, Marka Blažanovića, Matu i Antu Živkovića i Stijepu Đurića.

Oni su osumnjičeni da su, kao pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane, na širem području Orašja od aprila 1992. do jula 1993. godine počinili ratni zločin nad većim brojem Srba.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.