Hrvatski Tramp? Ivica Todorić ulazi u politiku; Idemo na izbore

Izvor: B92, 04.Apr.2023, 18:58

Hrvatski Tramp? Ivica Todorić ulazi u politiku; "Idemo na izbore"

Bivši vlasnik Agrokora, Ivica Todorić, održao je konferenciju za novinare nakon što je palo DORH-ovo finansijsko veštačenje na sudu.

Podsetimo, Optužno veće Županijskog suda u Zagrebu odlučilo je da je finansijsko veštačenje Ismeta Kamala, plaćeno milion evra, na kojem se temelji optužnica za izvlačenje 1,2 milijarde kuna u slučaju “veliki Agrokor” nezakonit dokaz.

Todorić je ranije najavio da će na konferenciji govoriti o tome kako je Vanredna uprava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Agrokora kreirala insolventnost cele grupe Agrokor, ali i o finansijsko-poslovnom stanju današnje Fortenove u odnosu na Agrokor d.d..

"Pre šest godina započelo je neprijateljsko preuzimanje imovine u Hrvatskoj. Grupa Borg i Plenković napravili su plan i krenuli sa zaverom, s jedne strane su rekli da sam ja kriminalac, a s druge da je Agrokor u problemima. Ja sam kroz ovo vreme uložio veliki trud da bih pokušao da dokažem istinu, u tom poslu sam uspeo, osim dve stvari koje javno nisam rekao", rekao je Todorić.

"Nakon što su neprijateljski preuzeli privatnu imovinu da bi uspeli sa svojom namerom, tražili su 40 kompanija unutar Agrokora i sve one je trebalo da budu insolventne. Istina je da niti jedna kompanija nije bila insolventna, oni su to unapred znali. Imali su monstruozan plan, oni su odlučili da se ko-dužničke garancije knjiže u dug Agrokora. Agrokor je bio dužan i taj dug od 14 milijardi kuna knjižio i on bio dužan, ali su garanti ko-dužnici bili nekoliko Agrokorovih kompanija”, dodao je.

"Na početku sam rekao da je trebalo obuhvatiti 40 kompanija, nisu imali rešenje za drugih 24 kompanija. Išli su da se udruže sa rol-apom. Gledali su koliko bi im trebalo da bi u insolventnost mogli da gurnu celu grupu, pa su rol-ap ugovor gurnuli za 8 milijardi", rekao je.

Što se tiče Fortenove, kaže da su to šokantne brojke.

"Kapitala gotovo nema. Da nisu prodali Ledo i to knjižili, ništa. Stručnjaci meni kažu da u životu nisu videli ovakvu situaciju. Hrvatski sud je utvrdio 35 milijardi duga od 50 milijardi prometa. Fortenova danas ima promet od 30 milijardi, a dug joj je 33,5 milijarde. Isti dug kao i mi", rekao je.

"Bili smo najveća kompanija u Sloveniji, u Bosni i Hercegovini, u Srbiji, u hrvatsku i njihove industrije sam ulagao milijarde i zato smo imali dug. A šta su oni učinili? Gde su uložili? Zašto sad Plenković ne kaže sad? Profit je nula”, pita se Todorić.

"Mene prozivaju za moj dvorac. To je jedino što sad imam, nemam ni vikendice ni novca, ništa. Tu su četiri porodice. Vujnovac kad se probudi zaradi dve takve kuće, svaki dan. Ja sam svu svoju imovinu ostavio u Agrokoru i s tim sam mu dizao kapital, vrednosti i investicije, vodio sam je u zvezde”, rekao je Todorić.

Dodao je da su oni ukrali sigurno dve milijarde.

"Pa kako su mogli ako je Agrokor bio u bankrotu?", pita se.

Iza njih su stajale ruske službe, pa nažalost i služba Amerike, a protiv mene stala je i hrvatska Vlada. Mislim da sam napravio pametne poteze, trebalo je sačuvati u to vreme glavu. Martina Dalić je došla u moju kancelariju i rekla direktno - prepiši. Mislite da to nije pretnja? Poruke sam dobijao, nemoguće je bilo u tom trenutku njima se suprotstaviti”, dodao je.

Na kraju konferencije otkrio je i da ulazi u politiku. “Kada sam se vratio iz Londona, rekao sam da idem u politiku i to sada isto kažem, osnovaću svoju stranku i idemo na izbore. Treba nam nacionalno jedinstvo svih stranaka pa čak i HDZ-a da se organiziramo i da Hrvatsku pokrenemo. Kada se podigne optužnica protiv ovih, reći ću ime svoje stranke i pozvati građane da se učlane. Za mesec dana smo potpuno spremni na akciju”, rekao je Todorić. Na pitanje ko će mu biti ministar finansija odgovorio je kratko: "Neće Marić!"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.