Hrvatske mere štednje izazivaju nezadovoljstvo

Izvor: Southeast European Times, 17.Dec.2011, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatske mere štednje izazivaju nezadovoljstvo

Nova vlada saopštila je da će smanjiti budžet za 1,2 milijarde evra reagujući na tešku ekonomsku krizu, ali radnici kažu da će se opirati merama kojima se smanjuju njihove plate.

17/12/2011

Dražen Remiković za Southeast European Times iz Zagreba -- 17.12.2011.

Nova hrvatska vlada mora da sprovede nepopularne mere štednje kako bi sprečila udar novog talasa ekonomske krize koji bi mogao da potopi ekonomiju.

„Predstoji nam veliki posao. >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Prva važna poruka koju treba da uputimo javnosti jeste projekcija budžeta. ...Treba da stavimo pod kontrolu svoju javnu potrošnju“, rekao je Milanović.

Zemlja se suočava sa deficitom od skoro 3 milijarde evra, a ima dug od 47 milijardi evra.

Guverner Narodne banke Hrvatske Željko Rohatinski rekao je da se Hrvatska suočava sa „ vrlo, vrlo teškom narednom godinom“ i precizirao da treba srezati 1,2 milijarde evra.

Analitičari kažu da vlada mora da nastavi trend smanjenja troškova predstojećih godina, ali i da nastavi ekonomski rast -- ako Hrvatska želi da izbegne grčki scenario.

Međutim, predsednik saveza sindikata Hrvatske Mladen Novosel izjavio je za SETimes da vlasti već iznose loše ekonomske prognoze za sledeću godinu, zbog čega mnogi radnici očekuju sumornu budućnost.

„Američka kompanija koja je vlasnik Željezare Sisak otpustila je preko 900 radnika u četvrtak. Sada je na vladi da napravi potez, kupi fabriku i ponovo zaposli radnike ili pomogne strateškom partneru“, rekao je Novosel.

Sindikati su najavili da su rešeni da se bore protiv smanjenja plata. Trenutno je 200 radnika u fabrici Jadran Kamen u Splitu u štrajku. Radnici fabrike pića DalmacijaVino najavili su novi štrajk sledeće nedelje.

„Ova kriza je od početka većinom uticala na privatni sektor jer su hiljade i hiljade radnika ostajale bez posla. Državni aparat i administracija su ogromni, oni treba i na takvim mestima da naprave rezove“, rekao je Novosel.

Mitrović je nagovestio da će najgore biti pogođen javni sektor, koji čini 65.000 radnika, od kojih je otprilike 30 odsto višak. Metalurška i prehrambena industrija takođe će, kako se očekuje, biti teško pogođene.

Bvši radnik Željezare Antonio Lazović, 55, izjavio je za SETimes da je nedavno ostao bez posla.

„Posle 35 godina umesto da rukovodstvo i kolege obezbede da dobijem penziju kao čovek, bio sam otpušten i izbačen iz fabrike kao pas. ... Sada moram da odlazim rođacima i prijateljima i tražim milostinju kako bih mogao da donesem kući hranu svom detetu da ima šta da jede“, kaže Lazović.

Mada javna potrošnja mora hitno da se smanji i svaki javni trošak preispita, ukazuje analitičar Damir Novotni u izjavi za SETimes, opasno je to što neće biti ekonomskog oporavka sledeće godine.

„Nova vlada mora da napravi osnovni plan ekonomskog rasta, ali naglašavam da taj proces ne može da se sprovede za godinu dana“, kaže Novotni. Ekonomistkinja Gordana Ljesar, koja radi u privatnoj računovodstvenoj firmi u Zagrebu, izjavila je za SETimes da vlasnici firmi pažljivo prate izjave zvaničnika vezane za štednju i zloupotrebljavaju ih.

„Poslodavac je smanjio moju platu prošle godine za deset odsto zbog mera protiv krize, [novac] koji je uzeo. Radnici očekuju da će plate biti smanjene još 10 odsto“, rekla je ona.

Vlada je nagovestila uvođenje specijalnog poreza na finansijske transakcije i za finansijsku industriju, kao i moguću reviziju penzija veterana.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.