Hrvatska zastupljena u većini mirovnih misija UN

Izvor: Southeast European Times, 19.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska zastupljena u većini mirovnih misija UN

U svetu je trenutno aktivno 17 mirovnih misija UN, a hrvatska vojska i policija učestvuju u 15.

19/05/2008

Ana Blažević za Southeast European Times iz Zagreba – 19/05/08

U najnovijem UN-ovom "Mesečnom pregledu zemalja koje daju vojno i civilno osoblje za mirovne misije" Hrvatska je u samom vrhu i pruža doprinos u 15 od 17 trenutnih misija. Slede je Bangladeš, Nepal, Nigerija i Švedska, koje učestvuju u 14 misija.

Pre samo nekoliko godina, >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << sama Hrvatska je bila korisnik mirovne misije, ključnog instrumenta UN za održavanje međunarodnog mira i bezbednosti. Misije pomažu zemljama razorenim konfliktom da razviju i održe uslove za mir.

Hrvatske trupe trenutno obavljaju dužnosti u Burundiju, Zapadnoj Sahari, Haitiju, Kipru, Libanu, Sijeri Leone, Etiopiji i Eritreji, Kosovu, Liberiji, Nepalu, Sudanu, Istočnom Timoru, Indiji i Pakistanu, Obali Slonovače i Gruziji.

Na četiri kontinenta trenutno se nalazi 68 hrvatskih pripadnika mirovnih snaga. Kada je u pitanju ljudstvo, na vrhu liste je Pakistan sa 10.629 ljudi raspoređenih širom sveta.

Hrvatska je prvi put uputila trupe 1999. godine u Sijera Leone.

Skoro deset godina kasnije, grupa od 95 hrvatskih vojnika otići će ovog leta u Golansku visoravan, između Izraela i Sirije. Pre nedavno održanog glasanja u parlamenru, državni sekretar ministarstva odbrane Mate Raboteg ocenio je da je nova misija prava čast za Hrvatsku i još jedan dokaz da je zaslužila svoje mesto nestalnog člana Saveta bezbednosti UN.

S obzirom da se put Hrvatske ka NATO-u bliži svom vrhuncu, Hrvati više nego ikada izražavaju sumnju u pogledu misija NATO-a širom sveta i mogućnosti raspoređivanja hrvatskih snaga u inostranstvu. Preko 200 muškaraca i žena učestvuje u NATO-ovoj misiji ISAF u Avganistanu. Hrvati su prvi put otišli tamo 2003. godine.

Većina tih misija ne smatra se opasnim. Najriskantnija je misija NATO-a u Avganistanu, kaže Tonino Picula, potpredsednik Spoljnopolitičkog odbora parlamenta.

"Međutim, takođe moramo da budemo pažljivi oko toga koga šaljemo", kaže Picula, "da se incident iz Zapadne Sahare, kada je hrvatski vojnik napisao grafit na arheološkoj lokaciji, opet ne ponovi... ne treba da narušavamo imidž naše zemlje i UN-a".

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.