Hrvatska traži dokumentaciju iz Haga

Izvor: RTS, 22.Nov.2012, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska traži dokumentaciju iz Haga

Državno tužilaštvo Hrvatske zatražilo od haškog tužilaštva celu dokumentaciju o postupku protiv trojice hrvatskih generala, oslobođenih krivice za zločine u "Oluji". Dokumentacija zatražena u cilju daljeg postupka u slučajevima ratnih zločina.

Hrvatsko državno tužilaštvo zatražilo je dostavljanje dokumentacije haškog tužilaštva o postupku protiv trojice hrvatskih generala, oslobođenih optužbi za zločine u "Oluji".

Kako je navedeno na internet stranici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tog tužilaštva, dokumentacija iz Haga zatražena je za potrebe daljeg postupanja u predmetima zbog krivičnih dela ratnih zločina po kojima već postupaju nadležna županijska tužilaštva.

U vezi s napretkom u predmetima ratnih zločina, koji su označeni kao nacionalni i regionalni prioriteti, juče su se sastali predstavnici tužilaštva, direkcije policije i županijskih tužilaštava koji rade na predmetima ratnih zločina, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je ukazano na potrebu da se od drugih agencija i onih koji imaju arhive zatraži dostavljanje svih podataka koji se odnose na pojedine slučajeve, a dokumentacija će se zatražiti i putem međunarodne pravne pomoći.

"Razmatrano je i ostvarivanje Strategije za istraživanje i procesuiranje ratnih zločina počinjenih od 1991. do 1995. godine, koju je napravilo hrvatsko ministarstvo pravde, kao i akcionog plana državnog tužilaštva, a naglašena je i potreba pojačanog angažmana policijskih službenika i državnih tužilaca na otkrivanju počinilaca krivičnih dela i prikupljanju podataka", ističu u tužilaštvu.

Predstavnici vlade često ističu da Hrvatska želi da procesuira zločine u "Oluji", ali je, na najave novih optužnica za zločine u "Oluji" koje su juče stigle i iz Srbije, više ministara izjavilo da one ne mogu uticati na oslobađajuću presudu hrvatskim generalima.

U "Oluji" je u bivšem sektoru "Jug", koji je obuhvatao severnu Dalmaciju i južnu Liku, za vreme "Oluje" i nakon nje ubijeno ili nestalo 410 srpskih civila, ali je generalima suđeno za zločine na znatno manjem području.

U UN sektoru Sever, koji je obuhvatao Baniju i Kordun, pobijeno je ili nestalo 268 srpskih civila, ali za te zločine niko nije optužen.

Odbrana generala Ante Gotovine i Mladena Markača koji su nedavno oslobođeni, kao i Ivana Čermaka koji je oslobođen lane, više puta je ukazala na važnost dokumentacije haškog tužilaštva iz postupka protiv njih.

Gotovinin advokat Luka Mišetić rekao je da su tokom suđenja prihvaćen dokazi za 44 žrtve ratnih zločina, što je 15 puta manje od broja civilnih žrtava koji su u svojim izveštajima navodile nevladina udruženja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.