Hrvatska šalje pomoć preko Mađarske? Neće odustati od pokušaja da nas uvuku u rat

Izvor: B92, 14.Apr.2023, 17:23

Hrvatska šalje pomoć preko Mađarske? "Neće odustati od pokušaja da nas uvuku u rat"

Prema jednom od Pentagonovih dokumenata, plan za prebacivanje vojnih helikoptera koje je Hrvatska odlučila dati Ukrajini uključivao je prelet preko Mađarske.

Ranije se smatralo da je sva hrvatska vojna pomoć ulazila u Ukrajinu preko Poljske, upravo zbog toga što Mađarska, zbog politike svojevrsne vojne neutralnosti, nije dozvoljavala transport preko svoje teritorije.

"Hrvatske Oružane snage planiraju tokom marta da dostave Ukrajini14 helikoptera MI-8 HIP, od kojih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je sedam trenutno sposobno za misiju. Ukrajinski piloti planiraju da odlete helikopterima kroz vazdušni prostor Mađarske", kaže se u američkom klasifikovanom dokumentu. Prvi je tu informaciju iz tog dokumenta jutros objavio Politico.eu, koji zaključuje da prelet preko Mađarske predstavlja novost koja je u suprotnosti s deklarisanom politikom mađarske vlade. Premijer Viktor Orban, naime, tvrdi da nikakvo naoružanje za Ukrajinu ne može ići preko teritorije Mađarske.

Jutarnji list i pojedini specijalizovani portali u svjetu objavili su krajem februara da se 14 hrvatskih helikoptera Mi-8 priprema za slanje u Ukrajinu. Sedam je navodno bilo planirano za transport kopnenim putem, a sedam je trebalo da odleti u Ukrajinu, ali preko Poljske, pisalo se tada u medijima. Ipak, prema američkom klasifikovanom dokumentu u koji je Večernji list imao uvid, a koji je verovatno pisan krajem februara, postojao je plan da ukrajinski piloti iz Hrvatske odlete preuzetim helikopterima najkraćim putem preko Mađarske u Ukrajinu.

U jednom drugom dokumentu nabrojano je ko daje koliko tenkova za Ukrajinu u trenutku pisanja tog klasifikovanog izveštaja: među ostalim, navodi se da je Slovenija poslala 28 tenkova M-55S, ali to je već javno poznat podatak. Hrvatska nije slala tenkove, pa se ni ne spominje na tom mestu.

Mađarska se spominje u još jednom dokumentu u nizu onih koji su procurili na Internet, a u međuvremenu su uglavnom izbrisani. To je dokument CIA-e, napisan 2. marta, u kojem se tvrdi da je mađarski premijer Viktor Orban na jednom poverljivom sastanku 22. februara opisao SAD kao jednog od tri glavna neprijatelja njegove stranke Fides. U sredu ove nedelje američka vlada uvela je sankcije protiv ruske banke sa sedištem u Budimpešti i protiv mađarskog državljanina koji je na čelu te institucije, koja se naziva Međunarodnom investicionom bankom, a osnovana je 1970. kao investicijska banka zemalja Varšavskog pakta.

U američkom Kongresu navodno se pripremaju još neke sankcije usmerene na “vodeće političke figure povezane s Orbanovom vladom”, doznao je Guardian. Američki ambasador u Budimpešti, Dejvid Presman, izjavio je ovih dana da je Vašington "zabrinut zbog stalno prisutne želje mađarskih čelnika da šire i produbljuju veze s Ruskom Federacijom". Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, koji je ove nedelje boravio u Moskvi i potpisao ugovor o isporuci dodatnih količina ruskog plina preko Turskog toka i Srbije, poručio je američkom ambasadoru da ne tretira Mađarsku kao koloniju. Sijartova poseta Moskvi izazvala je oštre reakcije u Ukrajini, gde je ekonomski savetnik predsednika Zelenskog, Oleg Ustenko, izjavio da "ako pogledate video snimaku kojoj Rusi odrubljuju glavu ukrajinskom vojniku, Mađari plaćaju taj nož".

Mađarski premijer Viktor Orban danas je, u redovnom radijskom intervjuu petkom, izjavio da Ukrajina ne postoji kao država u finansijskom smislu jer joj zapadne države pokrivaju osnovne rashode.

Dodao je da rat može završiti onoga trenutka kad EU odluči prestati puniti ukrajinski račun. Kao i obično, Orban je kritikovao politiku sankcija, za koju kaže da dolazi iz Brisela (premda i Mađarska za te sankcije glasa), i nahvalio je francuskog predsednika Emanuela Makrona kao razumnog lidera koji traži dugoročna rešenja za mir. Makronovu posetu Kini, i izjave o strateškoj autonomiji EU, Orban vidi kao pozitivne događaje, jer imaju za cilj traženje prijatelja, a ne traženje neprijatelja po svetu. Odnose s Amerikom Orban komentariše kao tradicionalno dobre, ali i dodaje:

"S pravom očekujemo da SAD prihvate da je Mađarska u posebnoj situaciji, ali oni još nisu odustali od pokušaja da na silu uvuku našu zemlju u rat u Ukrajini. Ali Mađarska neće slati oružje", rekao je Orban, citiran prema saopštenju njegove kancelarije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.