Izvor: Nezavisne Novine, 16.Apr.2018, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska privredna komora nakon pet godina ponovo u Beogradu

BEOGRAD - Hrvatska gospodarska komora (HGK) ponovo će, nakon pet godina od zatvaranja, otvoriti svoje predstavništvo u Beogradu, saznaje Tanjug u hrvatskoj komori.

Otvaranje hrvatskog privrednog predstavništva u Srbiji je nastavak saradnje i direktna posljedica posjete Hrvatskoj predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i privrednika u februaru ove godine, ocjenjuju u HGK.

"Ovo je nastavak saradnje iz februara, kada je predsjednik Vučić sa 20 srpskih kompanija bio >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << u Hrvatskoj. Tada je jasno istaknut značaj privredne saradnje dvije zemlje", kažu u Hrvatskoj privrednoj komori.

Otvaranje predstavništva Komore održaće se u srijedu 18. aprila, za kad je zakazano i otkrivanje svečane table na ulazu u zgradu gdje će biti sedište, na Topličinom vijencu u Beogradu.

U hrvatskoj komori je Tanjugu rečeno da će među zvanicama na svečanosti biti i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković, predsejdnik Privredne komore Srbije Marko Čadež, koji će, sa predsjednikom Hrvatske privredne komore (HGK) Lukom Burilovićem, zvanično otvoriti kancelariju u Beogradu.

U ambasadi Hrvatske u Srbiji, potvrđuju za Tanjug da je otvaranje Hrvatske komore u Srbiji nakon 2013. godine značajan događaj za sveobuhvatnu saradnju dvije zemlje i navode da će istog dana za visoke zvanice iz Srbije i Hrvatske biti organizovan i svečani prijem u jednom od beogradskih hotela.

Podaci pokazuju da je ukupna robna razmjena između Srbije i Hrvatske u 2017. godini iznosila je 1,027 milijardi evra i bilježi povećanje za 14,2 odsto u odnosu na 2016. godinu.

Izvoz u Hrvatsku iznosio je 550,7 miliona evra, što je za 17,6 procenata više u odnosu na 2016. godinu.

Uvoz iz Hrvatske povećan je za 10,4 procenata u odnosu na 2016. godinu i iznosio je 476,3 milijardi evra a, suficit Srbije u robnoj razmjeni u prošloj godini iznosio je 74,4 miliona evra.

Prema analizama Privredne komore Srbije, mogućnosti za povećanje srpskog izvoza, postoje, osim u tradicionalnim sektorima čiji proizvodi su već prisutni na hrvatskom tržištu, i u tekstilnoj industriji, industriji plastike, namještaja, mašinskoj, industriji papira i proizvodnji mliječnih proizvoda.

Srpski privrednici, osim za povećanje trgovinske razmjene sa Hrvatskom, posebno su zainteresovani za investiranje u Hrvatskoj i druge više oblike privredne saradnje sa hrvatskim kompanijama.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Predstavništvo HGK od 18. travnja u Beogradu

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Apr.2018

ZAGREB - Hrvatska gospodarska komora najavila je da će 18. travnja otvoriti predstavništvo u Beogradu...Predstavništvo Hrvatske gospodarske komore u Beogradu je prvi put otvoreno 2001. godine, a zatvoreno je 2013...U Srbiji posluje oko 200 hrvatskih poduzeća, a sa 750 milijuna eura investicija Srbija...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.