Hrvatska oštra: Nećemo dozvoliti, ne u Crnoj Gori...

Izvor: B92, 08.Avg.2023, 11:49

Hrvatska oštra: Nećemo dozvoliti, ne u Crnoj Gori...

Hrvatska neće dopustiti da Hrvati u Crnoj Gori i njihovi politički predstavnici ponovo budu meta javnih progona u toj državi, izjavio šef hrvatske diplomatije.

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman je rekao da ga nije iznenadilo to što su prosrpkse političke i medijske strukture u Crnoj Gori kritikovale čelnika Hrvatske građanske inicijative Adrijana Vuksanovića zbog čestitke za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Tim se praznikom obeležava međunarodno legitimna i legalna hrvatska vojno-redarstvena akcija Oluja, koja je Hrvatskoj donela mir, a u Bosni i Hercegovini stvorila temelje za Dejtonski mirovni sporazum i koja je promenila strateške odnose u ovom delu Evrope", rekao je on.

Radman je dodao da je vreme da političke snage u Crnoj Gori koje pripadaju velikosrpskim političkim krugovima prihvate realnost i suoče se sa prošlošću, jer će se, kako navodi, spremnost Crne Gore za nastavak evropskog puta ocenjivati i po tome.

"Evropski put Crne Gore neće biti moguć bez suočavanja s nedavnom prošlošću jer je EU zajednica država koja počiva na zajedničkim vrednostima i vladavini prava u kojima nema mesta za zločinačke ideologije i režime kao što je bio onaj Miloševićev", rekao je on.

Prosrpski internet portali Borba i IN4S oštro su kritikovali čestitku Vuksanovića nazivajući ga "domoljubom" i "dokazanim srbomrscem" koji "slavi etničko čišćenje u zloglasnoj Oluji".

Oni su, pored ostalog, osudili i to što je Vuksanović kandidat za ulazak u crnogorsku vladu "koji u svojim istupima veliča ratne zločine sunarodnjaka iz susedstva".

Vuksanovićeva Hrvatska građanska inicijativa je na nedavnim parlamentarnim izborima osvojila jedan mandat i dobila poziv da učestvuje u budućoj crnogorskoj vladi koju bi trebao oformiti čelnik stranke Pokret Evropa sad Milojko Spajić.

On je odgovorio da nije spreman žrtvovati vrednosti hrvatskog naroda zbog ministarskog položaja, ističući da njegovo društvo nisu oni koji osporavaju pravo Hrvatima na slobodu i vlastitu državu.

On je kazao da se protiv njega vodi intenzivna medijska i paramedijska kampanja zbog čestitke koju je uputio Hrvatskoj povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja i da je uvek do sada čestitao sve državne praznike Podgorici i Zagrebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.