Izvor: B92, 31.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska ogorčena odlukom Haga

Zagreb -- Hrvatski politički vrh ogorčen zbog odluke Tužilaštva Haškog tribunala da odustane od žalbe na presudu Radiću.

Haško tužilaštvo juče je objavilo da se neće žaliti na oslobađajuću presudu Haškog suda Miroslavu Radiću jer smatra da s tom žalbom ne bi imalo uspeha, a premijer Hrvatske Ivo Sanader kaže dao je iznenađen tom odlukom Tužilaštva.

Objasnivši da sada još više očekuje od hrvatskog državnog tužilaštva i suda da oni pokrenu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proces protiv Radića, Sanader je u izjavi novinarima kasno sinoć rekao da će, "ako neće Hag, Radiću suditi Hrvatska".

Slične stavove izrazili su i hrvatski pravni stručnjaci, koji se slažu u oceni da je odustajanje Haškog tužilaštva od tužbe na presudu Radiću "etički i profesionalni promašaj" i "profesionalna katastrofa".

"Novi dokazi protiv vrha JNA"

Hrvatsko pravosuđe ima konkretne dokaze protiv vojnog vrha JNA i političkog vrha Srbije i SFRJ, piše Večernji list. Pozivajući se na nezvanične izvore, zagrebački list tvrdi da je županijski državni tužilac iz Osijeka Davor Petričević ove nedelje iz Haškog tužilaštva doneo više 1.000 stranica dokaznog materijala.

"Radi se o službenim dokumentima bivše države, naređenjima i ratnim dnevnicima koji pokazuju da su četnici, arkanovci i druge srpske jedinice koje su vlasti hrvatske smatrale paravojnim jedinicama, bile pod direktnim komandnim lancem JNA i političkog vrha Srbije", piše list.

Petričević je potvrdio da je dokumentacija vezana za optužnice protiv nekadašnjeg ministra odbrane Veljka Kadijevića i načelnika Generalštaba JNA Blagoja Adžića pred županijskim sudovima u Osijeku, Vukovaru i Bjelovaru.

U dokumentima se opisuju delovanje JNA i teritorijalaca iz Srbije i zločini počinjeni u Veleprometu kod Vukovara, na Ovčari, u Lovasu, Tenji i Dalju, pojedinosti o zločinima na području istočne Slavonije i u logorima u Srbiji.

Dokumenti će poslužiti za pojačavanje optužnice protiv vrha JNA, odnosno Kadijevića, Adžića, šefa Generalštaba JNA Živote Panića i drugih, tvrdi list i dodaje da će deo dokumentacije biti upotrebljen u drugim procesima koji se vode protiv zločina u istočnoj Slavoniji, kao što su oni protiv Miroslava Radića, Mileta Mrkšića i drugih optuženih za ratne zločine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.