Hrvatska od Srbije preuzela ambasadu u Beču

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Avg.2011, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska od Srbije preuzela ambasadu u Beču

ZAGREB -

Hrvatska je preuzela zgradu bivše ambasade SFRJ u Beču, a do kraja ove godine trebalo bi da preuzme i zgradu ambasade u Lisabonu, kao i rezidencije u Madridu, Oslu i Helsinkiju, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija.

Zgrada ambasade u Beču, površine 892 kvadratna metra, zaštićeni je spomenik kulture, a preuzeta je u utorak, na osnovu Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ.

Hrvatsko ministarstvo je navelo da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << će zgradu koristiti za vlastite potrebe s obzirom da do kraja ove godine sadašnju zgradu ambasade, koja je bivša rezidencija SFRJ, treba da preda Bosni i Hercegovini.

Sa zgradom je preuzeto i šest umetničkih dela hrvatskih i 13 dela stranih autora, navelo je Ministarstvo.

Reč je o nastavku procesa preuzimanja nekretnina diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše SFRJ, u okviru rezolucije Zajedničkog odbora za sukcesiju iz 2006. godine kojom su raspodeljena 44 objekta iz tzv. "regije OECD", a od kojih Hrvatska treba da preuzme ukupno 10 objekata.

Srbiji je pripalo 20 objekata, osam BiH, četiri Makedoniji, a dva Sloveniji.

U maju ove godine Zajednički odbor za sukcesiju utvrdio je vremenski plan primopredaje tih 10 objekata koji su, kako precizira hrvatsko ministarstvo, bili ili su još većinski u posedu Srbije.

Uz dva stana u Trstu koja je Hrvatska preuzela početkom jula i u utorak preuzetu zgradu ambasade u Beču, Hrvatska bi do kraja ove godine trebalo da preuzme zgradu ambasade u Lisabonu, te rezidencije u Madridu, Oslu i Helsinkiju.

Preostale tri nekretnine, zgrade ambasade u Hagu, generalnog konzulata u Torontu i rezidencije u Stokholmu, biće predate Hrvatskoj do 31. avgusta 2012.

Novi sastanak Zajedničkog odbora za raspodelu diplomatske i konzularne imovine zakazan je za septembar u Sarajevu, a na njemu bi trebalo da budu nastavljeni pregovori oko dalje raspodele.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.