Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Jun.2011, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska obilježava 20. godina nezavisnosti

Hrvatska danas obilježava Dan državnosti, ali i 20 godina nezavisnosti. 25. juna1991. godine Hrvatski sabor je donio odluku o pokretanju postupka razdruživanja od drugih republika SFRJ, kao i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske. Prije toga, u maju iste godine, održan je referendum na kojemu se više od 94 posto građana izjasnilo da želi izaći iz SFRJ.  Iako je Hrvatska već u proljeće i ljeto 1991. godine bila suočena s pobunom lokalnih Srba, ...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Svako za sebe - svi u istom pravcu

Izvor: Deutsche Welle, 25.Jun.2011

Pre 20 godina, 25. juna 1991, Hrvatska i Slovenija proglasile su nezavisnost i to je i zvanično bio kraj SFRJ. Godine koje su usledile obeležili su rat, etničko čišćenje i razaranje.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.