Hrvatska na ledu

Izvor: RTS, 24.Jun.2009, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska na ledu

Evropska unija odložila pregovore o priključenju Hrvatske Evropskoj uniji. Odluka usledila dan nakon što je EU poručila Zagrebu da sam reši granični spor sa Slovenijom.

Nakon što je nova runda pregovora Zagreba i Ljubljane oko rešenja graničnog spora propala, Brisel je odložio pregovore o priključenju Hrvatske Evropskoj uniji, navodi neimenovani zvaničnik EU.

"Predsedništvo EU žali zbog činjenice, da uprkos odlučnim naporima i brojnim pokušajima EU i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropske komisije, nije bilo napretka u razgovorima o pridruživanju", rekao je izvor.

Zbog toga je, kako se navodi, Predsedništvo na čelu sa Češkom odlučilo da otkaže međuvladinu konferenciju zakazanu za 26. jun, koja je trebalo da razmatra priključenje Hrvatske Uniji.

Ovakva odluka usledila je dan nakon što je evropski komesar za proširenje Oli Ren pozvao Hrvatsku i Sloveniju da same nastave razgovore kako bi rešile granični spor i naglasio da je još moguće da Zagreb završi pristupne pregovore do kraja ove godine ako se brzo ukloni slovenačka blokada.

"Nažalost, granično pitanje sa Slovenijom blokira hrvatske pregovore. Komisija je pružila usluge pomoći kako bi se rešio taj 18-godišnji problem. Nakon šest meseci intenzivnih napora, i nakon što su odigrani čak i produžeci, sada je na susednim zemljama da razgovaraju i pronađu rešenje", rekao je Ren.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.