“Hrvatska kritikuje Nikolića, a sama ne vodi računa o srpskoj manjini“

Izvor: Vesti-online.com, 10.Sep.2014, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Hrvatska kritikuje Nikolića, a sama ne vodi računa o srpskoj manjini“

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica i poslanik u Skupštini Srbije Miodrag Linta ocenio je u sredu da hrvatski zvaničnici kritikuju predsednika Srbije zbog odnosa prema manjinama, a da istovremeno ne sprovode zakonske obaveze prema Srbima u Hrvatskoj.

Kritikuju Srbiju, a ne vode računa o srpskoj nacionalnoj manjini: Miodrag Lina

 

Linta je u izjavi za javnost naveo da je iznenađen odlukom hrvatskog premijera Zorana Milanovića da kritikuje Tomislava >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Nikolića zbog donacije čiriličnih udžbenika deci koja uče bunjevački govor.

 

"Hrvatski premijer ignoriše činjenicu da su Bunjevci priznata nacionalna manjina u Srbiji kojoj se jemči ravnopravnost pred zakonom i jednaka zakonska zaštita, kao i da je Bunjevački nacionalni savet prihvatio te udžbenike", naveo je Linta.

 

On je dodao da se u kritici Nikolića hrvatski premijer poziva na činjenicu da se borio za ravnopravnost pisama u Hrvatskoj, ali da nije naveo da su učinci te borbe "porazni".

 

Linta je dodao da su hrvatske vlasti obavezne da u sredinama gde Srbi čine više od trećine stanovnika uvedu kao službene srpski jezik i ćirilično pismo.

 

"Nažalost, vlada Zorana Milanovića nije uvela čvrsto obećanu dvojezičnost u većini lokalnih samouprava gde Srbi čine više od jedne trećine stanovništva što znači da nije realizovala ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina iz 2002. godine i Zakon o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina kojima je to regulisano", ocenio je Linta.

 

''Bunjevci nisu ni Srbi ni Hrvati, oni su svoji''

 

I Nikolić je u utorak odbacio kritike iz Srbije i naveo da je poklonio udžbenike kojima je autora odredio Nacionalni savet Bunjevaca i koji su dobili dozvole prosvetnih vlasti Srbije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.