Izvor: Nezavisne Novine, 24.Dec.2016, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska izgubila arbitraža u slučaju INA-MOL

ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković, potpuno neočekivano, odlučio je na sam katolički Badnjak dati izjavu za medije. Po samom terminu održavanja konferencije dalo se naslutiti da je nešto važno, a Plenković je odmah u startu otkrio o čemu se radi - Hrvatska je izgubila arbitražu u slučaju INA-MOL! Ipak, to je nagnalo hrvatsku stranu da donese veliku odluku, prenosi Jutarnji list.

- Donijeli smo političku odluku o povratku INA-e u vlasništvo Republike Hrvatske. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Kao što sam nekoliko puta isticao, razmatrali smo najbolje opcije za budućnost INA-e. I u kontekstu strateškog interesa, ali i u energentskom smislu. Hrvatska će pokrenuti proces otkupa cjelokupnog udjela MOL-a u INA-i bez da se poveća javni dug Hrvatske. S ovom odlukom je upoznata i predsjednica RH i predsjednik Sabora, ali i mađarska strana - rekao je Plenković dodavši da je od pravnog tima RH dobio obavijest da je sud u Ženevi odbacio dokazne materijale RH.

- Danas smo od pravnih zastupnika Republike Hrvatske dobili obavijest da je donesena odluka u postupku koju je RH pokrenula pred arbitražnim sudom UN-a protiv MOL-a. Dokazni postupak završio je prije početka mandata ove Vlade. Sud je zaključio da ti dokazi nisu dovoljni da se dokažu koruptivne aktivnosti pri kupnji Ine. Vlada se snažno protivi odluci arbitražnog suda i razmatramo sve opcije kako bi osporili tu odluku, rekao je Plenković.

U zaključku je rekao:

- Odluka je donesena u najboljem interesu RH i, uvjeren sam, najboljem interesu INA-e kao naše strateške naftne kompanije.

Koliko će to koštati Plenković nije objavio, ali je dodao:

- Otkup će se odvijati prema modelu koji smo već razdradili, a koji je financijski održiv i neće povećati javni dug Hrvatske.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.