Hrvatska iskoristila odluku Haga

Izvor: B92, 29.Nov.2014, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Hrvatska iskoristila odluku Haga"

Hrvatska spoljna politika prema Srbiji će biti ista kao i do sada, puručuje ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić.

Ipak i Hrvatska šefica diplomatije dodaje da bi "bilo dobro da se srpske vlasti ograde od ratnohuškačkih izjava Vojislava Šešelja".

U Vladi Srbije poručuju da ne vide razlog za hlađenje odnosa sa Zagrebom i da Šešeljeve istupi nemaju nikakve veze sa Vladom.

“Da li je Vojislav Šešelj u rekordnom roku uspeo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da preko Strazbura nepovratno naruši odnose Beograda i Zagreba? Srpskom premijeru je jasno šta komšije misle o nama i šta nam žele, i poručuje: Mi smo vama malo bolji prijatelji nego vi nama. A predsednik hrvatske vlade Zoran Milanović smatra smešnim da u trenutnim okolnostima dolazi u Beograd. Šešelj je ovde da bi otežao Srbiji, a njegovim puštanjem Hag je otvorio prostor da se Vlada pritiska i Hrvatska je to iskoristila“, kategoričan je ministar Aleksandar Vulin.

Za saborskog zastupnika i predsednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca ništa čudno za relaciju Beograd-Zagreb. Već četiri godine nema napretka u odnosima dve zemlje.

“Sada kada je Šešelj izolovan u Srbiji, kada je jasno da ga ne želi u svome prostoru, mi ga politički oživljavamo i dajemo mu na relevantnosti – istakao je Pupovac utvrdivši da pokazana jednoglasnost u Saboru više govori o našem radikalizmu i govoru mržnje nego o Šešelju“, rekao je Pupovac.

Za potpredsednicu Vlade Zoranu Mihajlović od ovog pitanja u ovom trenutku su mnogo važnije reforme, konkretno novi zakon o planiranju i izgradnji. Nema problem sa susedom.

“Srbija je jedna otvorena država koja je na putu ka Evropskoj uniji. Sve radimo da bismo ostvarili taj put. Želimo građevinske dozvole za 28 investicija, to je prioritet, a nemamo problem ni sa jednim susedom, ni sa regionom ni sa istokom ni sa zapadom i tako se ponašamo“, navodi Mihajlovićeva.

S takvim ponašanjem se inicijatorka saborske deklaracije o lideru radikala nikako ne slaže.

“Sa Vučićem u ovom trenutku nema o čemu razgovarati dok se Vlada Srbije javno ne odgradi od velikosrpskih ideja i pretenzija koje širi Šešelj“, ističe Jadranka Kosor.

Ima i onih koji smatraju da varnice između Beograda i Zagreba, koje za lidera radikala nesumnjivo znače dodatnu pažnju, jesu samo prolazno zahlađenje odnosa između dve zemlje. Drugi se logično pitaju da li Zagreb namerava da blokira evropski put Srbije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.