Hrvatska ima formulu, ali...

Izvor: B92, 20.Maj.2021, 10:43

Hrvatska ima "formulu", ali...

Zagreb -- Hrvatska ima plan kako da do jeseni vakciniše sve tinejdžere, piše Jutarnji list.

U toj zemlji već je vakcinisano 1.300 tinejdžera, a plan je da se do jeseni taj proces kompletira u potpunosti, jer se očekuje da Evropska agencija za lekove do kraja meseca odobri Fajzerovu vakcinu i za mlade od 12 do 16 godina.

"Naš plan i program vakcinacije protiv kovida-19 jasno je razrađen te će, kada EMA odobri Fajzerovu vakcinu za mlade u dobi od 12 do 16 godina, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oni biti u jednoj od već utvrđenih grupa za vakcinaciju. Njihova vakcinacija trenutkom odobravanja može početi", kazala je dr Ivana Pavić Šimetin, zamenica direktora Hrvatskog zavoda za javno zdravlje.

Pre nedelju dana Američka agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila je vakcinu Fajzer/Biontek za cepljenje dece starije od 12 godina što bi trebalo pomoći da se smanji širenje koronavirusa, ne samo među mladima.

Od odobravanja 10. svibnja u SAD-u je već vakcinisano 600.000 dece u dobi od 12 do 15 godina tako da bi vrlo brzo vakcinacija adolescenata mogla biti zadovoljavajuća, a time i povećana ukupna zaštita od kovida-19 u toj zemlji.

Plan je da se ubrzanom vakcinacijom sledeća školska godina započne "normalno". To je i plan Hrvatske, ali hoće li Hrvatska i druge EU zemlje do početka nove školske godine krenuti s vakcinacijom dece u dobi od 12 do 16 godina zavisi najpre od odluke Evropske komisije kao i od toga koliko će se uspeti sa vakcinacijom najstarije populacije.

Kao i za odrasle, vakcinacija protiv kovida-19 biće dobrovoljna i za decu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.