Hrvatska i Srbija bi mogle zajedno da izvoze tenkove

Izvor: Press, 30.Jul.2013, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska i Srbija bi mogle zajedno da izvoze tenkove

Biće to poslednji korak u novoj normalizaciji odnosa Hrvatske i Srbije, piše Jutarnji list, pozivajući se na diplomatske krugove.

"Moglo bi se dogoditi da za nekoliko godina hrvatsko-srpski tenkovi opet budu prodavani u Africi ili na Bliskom istoku", piše list i navodi da već postoje planovi o zajedničkoj saradnji vojnih industrija dveju zemalja, uz podsećanje da je nekadašnja SFRJ bila "značajni izvoznik naroužanja".

List ukazuje da u normalizaciji odnosa >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << dve države nije zanemarljiva ni lična dimenzija:

"Još pre nekoliko meseci visoki hrvatski funkcioneri u neformalnim razgovorima Nikolića su opisivali kao ''staromodnog nacionalistu i lošeg političara koji ne razume političke procese'', a sada objašnjavaju kako je srpski predsednik u privatnim razgovorima ''vrlo ugodan i puno manje radikalan'' nego kada govori za medije", navodi zagrebački dnevnik.

Dodaje se i da su u Srbiji shvatili da se stvaranje stalne napetosti u odnosima s Hrvatskom ne isplati i da su zato pristali da reše neke od hrvatskih zahteva, pre Josipovićevog dolaska u Beograd.

Iako se hrvatski premijer Zoran Milanović početkom godine u Beogradu susreo sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem, sastanak Nikolić - Josipović zamišljen je kao "kruna normalizacije".

Uostalom, dodaje se, upravo je Tomislav Nikolić kritikovao Milanovićev dolazak tvrdnjom da je pre toga morao doći predsednik Republike Hrvatske.

Do oktobra bi, napominje se, trebalo dovršiti sporazum kojim bi se optuženima za ratne zločine sudilo u njihovim sadašnjim prebivalištima.

List podseća da je prošle godine u Srbiji na 12 godina osuđen hrvatski branitelj Veljko Marić, a Hrvatska je na 20 godina osudila Milu Dakića, koji je na osnovu međunarodne potrnice uhapšen u BiH.

Josipović i Nikolić su se, ukazuje se, na Brdu kod Kranja načelno složili o donošenju sporazuma koji bi regulisao da se u Srbiji sudi Srbima koji sada žive na njenoj teritoriji, a Hrvatima u Hrvatskoj.

"Jutarnji" piše i da je Nikolić obećao da će pokušati da pomogne u otkrivanju sdubina nestalih u ratu u Hrvatskoj, a izgleda da bi, kako se navodi, Srbija i Hrvatska uskoro mogle krenuti u zajedničku izvoznu akciju u zemlje tzv. Trećeg sveta.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Jutarnji": Hrvatska i Srbija bi opet mogle da izvoze tenkove

Izvor: Blic, 30.Jul.2013

Zagrebački "Jutarnji list" ocenjuje da će posetom hrvatskog predsednika Ive Josipovića Srbiji, u oktobru, biti "formalno završen politički sukob" do kojeg je došlo sredinom 2012. godine, kada je Tomislav Nikolić izabran za predsednika Srbije. Biće to poslednji korak u novoj normalizaciji odnosa...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.