Hrvatska i Crna Gora o granici na moru

Izvor: RTS, 14.Jan.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska i Crna Gora o granici na moru

Ministar inostranih poslova Crne Gore Milan Roćen razgovarao sa hrvatskim zvaničnicima o granici na moru imeđu dve države i unapređenju odnosa dveju zemalja.

Pitanje razgraničenja Hrvatske i Crne Gore na moru bile su glavne teme o kojima je crnogorski šef diplomatije Milan Roćen razgovarao danas sa hrvatskim predsednikom Stjepanom Mesićem i svojim kolegom Gordanom Jandrokovićem.

Roćen i Jandroković su se složili oko toga da se pitanje razgraničenja na moru >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uradi u duhu dobrosusedskih odnosa, "na civilizovan i evropski način".

Pre susreta dvojice ministara održan je prvi sastanak Mešovite hrvatsko-crnogorske komisije za pripremu tog pravnog postupka pred Međunarodnim sudom pravde, kojim je predsedao Jandroković.

Hrvatska i Crna Gora imaju privremeni granični režim zato što je još na snazi privremeni sporazum o granici na moru (Prevlaka), koji je hrvatska vlada u decembru 2002. potpisala s tadašnjom Saveznom Republikom Jugoslavijom.

Gordan Jandroković rekao je, posle sastanka, da se privremeni režim želi učiniti trajnim tako da obe strane budu zadovoljne i dodao da ne treba povezivati pitanje razgraničenja Hrvatske sa Crnom Gorom i sa Slovenijom.

Roćen je izjavio da su na sastanku dogovorene metode rada, odnosno tehnička pitanja, pri čemu su obe strane pokazale dobru volju, da se u duhu dobrosusedskih odnosa oseteljiva pitanja rešavaju na civilizovan način - dijalogom po najvišim evropskim standardima.

Dobri odnosi dve zemlje 

Dvojica ministara su ocenili bilateralne odnose odličnim, a potpisan je i sporazum o međusobnoj zaštiti manjina - hrvatske u Crnoj Gori i crnogorske u Hrvatskoj koje, kako je rečeno, imaju visok nivo zajamčenih prava, ali se sporazumom daje dodatni pravni okvir i pravna zaštita.

Roćen se u Zagrebu sastao i s predsednikom Stjepanom Mesićem sa kojim je potvrdio da su odnosi dve zemlje vrlo dobri i u stalnom usponu i da značajno doprinose stabilnosti regiona.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Hrvatske, Mesić i Roćen su se složili da bilateralni odnosi najbolje napreduju u ekonomiji.

Istaknuto je da su hrvatska ulaganja u Crnu Goru duplirana, kao i da se radi o dugoročnim poslovima jer Crna Gora počinje važne infrastrukturne projekte.

Mesić je naglasio spremnost Hrvatske da pomogne Crnoj Gori na putu u evroatlantske integracije.

Hrvatski premijer je prihvatio poziv crnogorskog kolege Mila Đukanovića, koji je preneo Roćen, da uskoro poseti Crnu Goru.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.