Hrvatska gradi skladište za nuklearni otpad na granici s BiH

Izvor: B92, 21.Jul.2019, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska gradi skladište za nuklearni otpad na granici s BiH

Hrvatska je odlučila da započne izgradnju svog odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u Sisačko-moslavačkoj županiji, blizu granice s BiH

Odluka o tome da li će Hrvatska i Slovenija otpad iz elektrane Krško odlagati u zajedničkom skladištu biće objavljena tek u septembru, saznaje hrvatski portal Ekspres.

Tu odluku objaviće hrvatski ministar energetike i zaštite okoline Tomislav Chorić i slovenačka ministarka infrastrukture Alenka Bratušek u septembru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Ljubljani.

Slovenija već nekoliko godina planira da zajedničko skladište za nisko i srednjeradioaktivni nuklearni otpad iz elektrane Krško izgradi u Vrbini pored Krškog i zagovara ulazak Hrvatske u taj projekat.

Hrvatska i Slovenija imaju obavezu da svoj deo otpada iz nuklearke Krško, koja je zajednička, zbrinu 2023. godine.

Iako za pripremu i izgradnju odlagališta Hrvatska ima još samo četiri godine, za sada nije sačinjena čak ni studija uticaja na okolinu, pa je potpuno nejasno kako država planira da u tako kratkom roku pripremi preuzimanje nuklearnog otpada, navodi Ekspres.

Portal dodaje da nije postignut ni konsenzus s lokalnim stanovništvom i sa BiH, koji se žestoko protive dolasku otpada na Trgovsku goru.

Krško je u pogonu od 1981. godine, a radiće do 2043. godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

HRVATSKA PRAVI SKLADIŠTE ZA NUKLEARNI OTPAD NA GRANICI SA BIH: U njega će odlagati sve iz slovenačke nuklearke u Krškom

Izvor: Kurir, 21.Jul.2019

Hrvatska je odlučila da započne izgradnju svog odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u Sisačko-moslavačkoj županiji, blizu granice s BiH, iako bi odluka o tome da li će Hrvatska i Slovenija otpad iz elektrane Krško odlagati u zajedničkom skladištu biti objavljena tek u septembru,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.