Izvor: Nezavisne Novine, 13.Mar.2017, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Hrvatska dobila tužbu kao nasljednica NDH"

ZAGREB - Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da je dobilo tužbu i zahtjev za odštetu pričinjenu Srbima, Romima i Jevrejima tokom Drugog svjetskog rata.

Potvrđeno je i da zvanični Zagreb ima rok od 60 dana u kojem kao tužena strana mora da se izjasni po toj tužbi.

Tužba je pokrenuta pred Okružnim sudom Sjevernog okruga Istočnog područja Ilionisa, a Hrvatskoj je uručeno posredstvom Ambasade SAD u Zagrebm, 27. februara ove godine.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << />Riječ je o postupku koji je pokrenula grupa ljudi u maju prošle godine pred Okružnim sudom u Čikagu tražeći za žrtve, njihove naslednike i rodbinu odštetu u visini od 3,5 milijardi dolara.

Riječ je o naknadi, ne samo materijalne štete, vezane uz oduzetu imovinu, nego i nematerijalne štete koju su pretrpjele žrtve ustaških logora.

Ministarstvo, međutim, navodi da Hrvatska nije nasljednica NDH, što izričito stoji u izvorišnim osnovama Ustava Republike Hrvatske' , navodi se u saopštenju.

Tužioci tvrde da je za tu štetu odgovorna Hrvatska kao pravna nasljednica NDH.

Zagrebački "Večernji list" ranije je naveo da je riječ o postupku koji je nekoliko osoba u maju prošle godine pokrenulo pred Okružnim sudom u Čikagu tražeći za žrtve, njihove nasljednike i rodbinu odštetu od 3,5 milijardi dolara.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.