Hrvatska danas pred UN i o Šešelju

Izvor: Mondo, 10.Dec.2014, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska danas pred UN i o Šešelju

Stalni predstavnik Hrvatske pri UN Vladimir Drobnjak na današnjoj sednici Saveta bezbednosti UN izneće hrvatske stavove o odluci Haškog suda da pusti na privremenu slobodu Vojislava Šešelja, objavila je Hrvatska televizija.

Foto: Beta, Miloš Miškov

Savet bezbednosti UN razmatraće danas redovan izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca.

Evropski parlament je na inicijativu hrvatskih poslanika prošle nedelje rezolucijom osudio Šešeljevu >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ratno-huškačku retoriku, a pozvao je i zvanični Beograd da osudi njegovo ponašanje.

Ta rezolucija doneta je na inicijativu hrvatskih poslanika u EP, uz ograđivanje više članova tog tela, posebno od dela rezolucije u kojem se srpske vlasti prozivaju zbog izostajanja reakcije na ponašanje Šešelja po izlasku iz pritvora.

Prethodno je i hrvatski Sabor jednoglasno usvojio deklaraciju o Šešelju, slične sadržine.

I predsednik Hrvatske Ivo Josipović je zbog Šešeljevog puštanja na slobodu pisao predsedniku Haškog suda Teodoru Meronu, koji se u odgovoru ogradio od te odluke, napisavši da ona nije u njegovoj nadležnosti.

U međuvremenu, reagovalo je Tužilaštvo Haškog tribunala koje je zatražilo da Sud razmotri odluku o puštanju Šešelja na privremenu slobodu i vrati ga u pritvor, uz obrazloženje da njegovo ponašanje po povratku u Srbiju potkopava osnove za puštanje.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Hrvatska u UN tražila povlačenje odluke o Šešelju

Izvor: Mondo, 10.Dec.2014

Stalni predstavnik Hrvatske u UN Vladimir Drobnjak pozvao na sednici Saveta bezbednosti UN glavnog haškog tužioca da zatraži od Tribunala u Hagu da povuče odluku o privremenom puštanju na slobodu optuženika Vojislava Šešelja...Foto: Beta, Miloš Miškov..Drobnjak je na sednici Saveta bezbednosti...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.