Hrvatska blokada neće zaustaviti evropski put Srbije

Izvor: RTS, 18.Dec.2016, 05:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska blokada neće zaustaviti evropski put Srbije

Izvesno je da će početkom naredne godine Srbija otvoriti poglavlje 26, a trenutno blokada Hrvatske nikako ne može da zaustavi evropski put Srbije, istakli su učesnici emisije "Oko ekonomije" na RTS-u.
Srbija će otvoriti nova, mnogo značajnija poglavlja za našu zemlju, istakli su predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht, ekonomista Vladimir Krulj i profesor Vladimir Vuletić, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji su ocenili da je ovo što se sada dešava samo jedan neprijatan trenutak.

"Važno je da se poglavlja otvaraju, da nije došlo do dužeg zastoja", rekla je Sonja Liht i navela da treba istaći da je upravo otvoreno poglavlje pet istinski bitno jer je reč o poglavlju koje, ako ga budemo na valjan način implementirali, u veliko meri sprečava korupciju.
Ona ukazuje da je podjednako važno otvaranje poglavlja 25 o naučnotehnološkom razvoju, koje se, praktično, bavi budućnošću.
Lihtova kaže da bi volela da je otvoreno i poglavlje 26, jer, što se Srbije tiče, sve je učinjeno da do toga dođe.
"“Očigledno je da je do ove cele situacije došlo iz vrlo političkih razloga, iz vrlo sličnih razloga koji su bili na delu kada je Slovenija onemogućavala Hrvatskoj da određena poglavlja otvori. Bojim se da je ovo jedna pogrešna politika koja ne baca samo senku na bilateralne odnose između Srbije i Hrvatske već i na ceo region"”, rekla je Lihtova.
Upitana kako tumači to što je baš juče hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao sa odlazećim američkim potpredsedinkom Džozefom Bajdenom, te da je tom prilikom bilo reči i o odnosima Srbije i Hrvatske, Lihtova kaže da teško znati o čemu su oni razgovarali, ali da je “dosta simptomatično da je što tog razgovora došlo upravo juče”.
U celom svetu je juče bila vest da je Hrvatska zaustavila otvaranje poglavlja. Možda je slučajnost, ali je verovatnije da nije”, rekla je Lihtova.
Profesor na belgijskom univerzitetu u Luvenu, Vladimir Krulj, naglasio je da je ceo proces pregovora jako važan za Srbiju i da, ako postoji doza pragmatizma na Balkanu, ona dolazi iz Srbije.
“Ova vlada je potpuno jasno orijentisana na pragmatični boljitak života svojih građana”, rekao je Krulj i dodao da je ovakvih slučajeve blokade bilo i da će ih biti.
Reč je o poglavlju 26, koje se odmah otvara i zatvara, što ukazuje da suština pitanja nije kompleksnost. Sada je potrebno da naš sused pronađe dovoljno manevarskog prostora da svojim građanima objasni razlog za prihvatnje poglavlja, ukazao je Krulj.
"Zato to nije pitanje za Srbiju", zaključio je Krulj.
Ocenivši da je veoma važno to što je Srbija otvorila dva poglavlja, 5 i 25, profesor Vuletić kaže da se, nažalost, govori samo o ovom jednom, poglavlju 26, koje nije otvoreno.
Vuletić je ocenio da ponašanje Hrvatske u ovom trenutku iracionalno s obzirom na to da je reč o pitanjima koja se rešavaju bilateralno, te da mu je upravo stoga neshvatljivo da takva pitanja mogu da dođu do nivoa blokiranja otvaranja poglavlja.
"“Reč je o praktično tehničkim pitanjima koja se rešavaju preko dana i nemaju veze sa ključnim političkim pitanjima. Inače je mnogo toga u odnosima Srbije i Hrvatske iracionalno”", smatra Vuletić.
Prema njegovim rečima, problem svega je u Hrvatskoj, u unutrašnjem sporu levice i desnice.
Tu nema racionalnog odgovora, kaže Vuletić i dodaje da se, nažalost, prošlost prelama preko Srba.
"“Ako ičeg racionalnog ima, onda je to provokacija prema Beogradu, ali se nesumnjivo politika Srbije prema regionu i susedima u toj meri promenila da je to nemoguće"”, rekao je Vuletić, koji je jučerašnje obraćanje premijera Aleksandra Vučića ocenio konstruktivnim.
Prema njegovim rečima, suština je u tome da Srbija te evropske standarde, a koji se odnosi na to kako ćemo živeti, dostiže i primenjuje.
"Nije samo interes Srbije da uđe u EU, već i EU da se proširi. Ako nema tog interesa, onda tu nema ni interesa ni prostora. To je dvosmerni proces i to se dobro razume i u Briselu i u Berlinu”", rekao je Vuletić.
Nažalost, naveo je on, te situacije pojedine zemlje koriste da neka bilateralna pitanja rešavaju preko Brisela.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.