Hrvatska afera bubreg

Izvor: RTS, 26.Okt.2011, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska "afera bubreg"

Pacijentkinji u Dubrovniku lekari su greškom izvadili bubreg, umesto da joj operiši kičmu. Do greške došlo zbog zamene dokumentacije pacijentkinja sa sličnim imenom. Slučaj se desio pre mesec dana, ali su ga tek juče otkrili mediji.

Hrvatsku od utorka potresa afera u dubrovačkoj bolnici gde su lekari zamenili pacijentkinje sa sličnim imenom i jednoj od njih umesto operacije na kičmi, greškom izvadili bubreg.

Iako se slučaj se desio pre mesec dana, priča >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je tek u utorak dospela do medija, a kasnije je Hrvatskoj televiziji informaciju potvrdio i ministar zdravlja Darko Milinović.

Kako pišu hrvatski mediji, osoblje bolnice u Dubrovniku greškom je zamenilo lekarsku dokumentaciju dve pacijentkinje starosti 56 i 86 godina. Starijoj pacijentkinji je dijagnostikovan tumor na bubregu, ali je on kasnije izvađen mlađoj, koja je imala problema sa kičmom.

Upravnik dubrovačke bolnice Branko Bezdan, čije je osoblje napravilo ovu katastrofalnu grešku, potvrdio je da se sporni slučaj desio 29. septembra ove godine i da nadležne stručne komisije rade na utvrđivanju detalja nemilog događaja.

Hrvatska televizija nezvanično saznaje da je uprava dubrovačke bolnice pokušala da se nagodi sa ženom kojoj su greškom izvadili bubreg, ali za sada bez uspeha.

Starijoj pacijentkinji je uspešno operisan bubreg i ona se dobro oseća.

Slučaj dubrovačke bolnice nalazi se u proceduri Hrvatske lekarske komore i komisije za stručni nadzor. U proceduri koja traje nekoliko meseci, Komisija će nakon uvida u medicinsku dokumentaciju i nalaza lekara, doneti sud o čitavom događaju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.