Hrvatska - Kipar 93:38. Namešteno?

Izvor: Mondo, 13.Sep.2012, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska - Kipar 93:38. Namešteno?

Tako tvrde kiparski mediji ističući da je pre meča veliki novac uložen na pobedu "kockastih" sa preko 50 poena razlike.

Za razliku od "orlova", koji su tek u poslednjem kolu obezbedili plasman na Evropsko prvenstvo naredne godine u Sloveniji, Hrvatska je ubedljivo, sa osam pobeda iz isto toliko utakmica, završila takmičenje u svojoj kvalifikacionoj grupi.

Jedan od rivala naših zapadnih komšija bio je slabašni Kipar.

Košarkaška reprezentacija ove >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << male sredozemne ostrvske države nije bila dostojan rival selekciji zemlje iz koje su potekli mnogi velikani evropske i svetske košarke.

Nekada su Dražen Petrović, Toni Kukoč, Dino Rađa, Krešimir Ćosić i mnogi drugi asovi hrvatske košarke pažnju na sebe i timove čije su boje branili skretali bravurama po parketima širom planete. Danas, košarkaši hrvatske zajedno sa kiparskim kolegama, prema nepotvrđenim, ali vrlo pouzdanim informacijama pojedinih medija, umešani su u aferu oko nameštanja utakmice!

Oko pitanja pobednika u dvomeču Kipra i Hrvatske ništa nije bilo sporno. Očigledan kvalitet bio je na strani izabranika Jasmina Repeše. Ali jeste oko razlike kojima su utakmice završene.

Sporan je prvi meč ove dve reprezentacije, koji je odigran u okviru prvog kola. Utakmica se igrala u Makarskoj, a domaćin je posle tri četvrtine imao 30 poena prednosti. Poslednju deonicu Hrvati su dobili rezultatom 28:3 i stigli do konačnih "plus 55".

Sumnju na regularnost utakmica bacila je informacija do koje su došli mediji sa Kipra. Na dan odigravanja meča kladionice su primile visoke ulplate na pobedu "kockastih" sa preko 50 poena razlike.

Zanimljiv je bio i drugi meč u Nikoziji. Hrvati su ovaj put bili manje ubedljivi - slavili su sa "plus 49". Ogromnu razliku opet su napravili u poslednjoj četvrtini, koja je završena 33:2. Rezultat je posle 30 minuta bio 65:47.

"Osim nameštanja, drugo moguće objašnjenje je da sve reprezentacije ne igraju košarku na istom nivou, tako da je politika FIBA da obe divizije (A i B) stavi u 'isti lonac' više napravila štetu igri nego što je pomogla njenom razvoju", dolazi do zaključka "TalkBasket.net".

Zbog prašine koja se podigla, Košarkaški savez Kipra mogao bi da pokrene i zvaničnu istragu. To je od "svoje kuće" tražio i kapiten nacionalnog tima Panajotis Trisokas

"Ne možemo da ignorišemo ovakve optužbe. Ali, kategorički tvrdim da se nijedan igrač iz ove ekipe nije kladio. Pozivam svakoga ko sumnja neka proveri račune igrača i neka se uvere. Tražim od Saveza da pokrene istragu. Ako je neko kriv, biće izbačen iz ekipe".

Ako je neko kriv... Verovatno će se onda mnogo više FIBA pitati!

"TalkBasket.net" kontaktirao je određene kladionice, čiji su zvaničnici izjavili da se koeficijent na pobedu Hrvatske sa "plus 50" u toku meča povećao, ali da nije primećeno ništa neobično.

(MONDO, foto: MN Press)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Hrvatska i Kipar namestili utakmicu?

Izvor: medio.rs, 14.Sep.2012, 15:30

Kiparski mediji trvde da je njihova reprezentacija na "čudan" način izgubila od Hrvatske sa 93:38

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.