Hrvati ponovo prisvajaju Teslu: Model kićenja tuđim perjem

Izvor: B92, 10.Avg.2019, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati ponovo "prisvajaju" Teslu: "Model kićenja tuđim perjem"

Beograd -- Ponovljeni pokušaj falsifikata Hrvatske o Nikoli Tesli je model kićenja tuđim perjem i svojatanja tuđe istorije, izjavio je ministar kulture i informisanja.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je povodom namere Hrvatske da Teslu predstavi kao jednu od svojih najistaknutijih ličnosti na Svetskoj izložbi u Dubaiju iduće godine izjavio da osuđuje takve postupke.

Vukosavljević je za "Novosti" rekao da je prosto neverovatno da po ko zna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji put iz Hrvatske dolaze pokušaji da se veliki srpski pronalazač i naučnik Nikola Tesla predstavi kao Hrvat.

"Ukoliko su organizatori hteli pred svetskom javnošću da ispadnu tragikomični, onda su, bez sumnje, u takvom pokušaju uspeli. A, ako su želeli da ponavljaju otrcane istorijske falsifikate, onda im se i u tom smislu može odati priznanje", kaže Vukosavljević.

Kako god, dodaje ministar, Tesla je rođen u austrijskoj carevini, odnosno u Vojnoj krajini, koja je bila isključivo naseljena Srbima, njegov otac je bio pravoslavni sveštenik, a on je bezbroj puta potvrđivao svoje srpsko poreklo.

"Ponovljeni pokušaj falsifikata, prema tome, predstavlja žalostan model ponašanja i mi nemamo ništa drugo da kažemo nego da ponovimo svoju osudu takvog modela kicenja tuđim perjem i svojatanja tuđe istorije", naveo je ministar kulture i informisanja.

V. d. direktora Muzeja Nikole Tesle Ivona Jeftić rekla je za "Novosti" da je nesporno da je Nikola Tesla bio Srbin. "Kada krenete u posetu rodnoj kući slavnog genija u Smiljanu, prvo što ćete videti jeste pravoslavna crkva pored njegovog doma. Sva Teslina lična zaostavština se nalazi ovde, u muzeju, i predmet je interesovanja mnogobrojnih posetilaca iz celog sveta", kaže Jeftić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.