Hrvati pokušavaju da izbegnu slovenačke putarine

Izvor: Southeast European Times, 06.Avg.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati pokušavaju da izbegnu slovenačke putarine

Vozači koji koriste slovenačke autoputeve, od kojih mnogi idu na hrvatsku obalu, sada moraju da plate minimum 35 evra za tu privilegiju. Zato hrvatski ministar turizma savetuje putnike da idu sporednim putevima.

05/08/2008

Ana Blažević za Southeast European Times iz Zagreba -- 05/08/08

Od 1. jula skok cena benzina ne predstavlja glavni problem za vozače na slovenačkim autoputevima. Ljubljana je sprovela novi sistem putarina koji ne zavisi od dužine >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << vožnje. Umesto toga, vozači bilo koje nacionalnosti koji prolaze kroz Sloveniju sada imaju dve opcije -- da kupe šestomesečnu dozvolu za vožnju za 35 evra ili jednogodišnju za 55 evra. Oni bez validne dozvole moraće da plaćaju kazne između 300 i 800 evra. Dok Slovenci koji redovno voze na svojim autoputevima smatraju da je sistem dozvola jeftiniji od prethodnog modela zasnovanog na razdaljini, strani vozači su besni.

Na primer, par koji planira kraći odmor na hrvatskoj obali sada će plaćati najmanje 35 evra za korišćenje slovenačkog autoputa. Neki bi mogli da preispitaju da li će uopšte ići kolima u Hrvatsku, ili će morati da budu ekonomičniji jednom kada stignu na svoju destinaciju.

Još jedna bolna tačka za vozače je to što su na mnogim slovenačkim autoputevima u toku radovi -- ekipe na putevima trenutno popravljaju preko petine od ukupno 500 km autoputeva u zemlji.

Hrvatsko ministarstvo turizma i Hrvatski auto klub (HAK) održali su nedavno zajedničku konferenciju za novinare o "Uvođenju šestomesečnih putarina u Republici Sloveniji i predstavljanju alternativnih puteva". Ministar turizma Damir Bajs i predsednik HAK Ivo Bikić istakli su da alternativnim putevima nedostaje dosta toga u smislu komfora i bezbednosti, ali će uštedeti vozačima znatnu sumu novca. Oni smatraju da je sadašnji sistem putarina nepravedno opterećenje za strane vozače -- posebno turiste -- koji prolaze kroz Sloveniju.

Od 75 miliona turista koji su ušli u Hrvatsku prošle godine, 95 procenata je došlo kolima. Od tog broja, 32 miliona je prošlo kroz Sloveniju.

Međutim, Hrvatska nije jedina zemlja koja se žali. Auto klubovi iz Italije, Austrije i Nemačke traže od Slovenije da uvede jeftinije dozvole za nedelju dana i mesec dana, umesto da zadrži švajcarski model. Slovenačko ministarstvo za puteve kaže da kratkoročne dozvole ne donose dovoljno prihoda.

Austrija je pokušala da sprovede isti model pre nekoliko godina , ali je odustala nakon što je Evropska komisija tražila desetodnevne i dvomesečne dozvole. Te dozvole trenutno koštaju po 7,70 i 22,20 evra. S obzirom da EU još uvek nije izvršila pritisak na Sloveniju da napravi slične izmene, evropski turisti i dalje će plaćati 35 evra za korišćenje samo 22 km slovenačih autoputeva.

Dozvole su samo privremeni metod prikupljanja prihoda od autoputeva; Slovenija će u naredne dve godine uvesti elektronsku naplatu.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.